Fructele

fructeAsa cum am mai specificat, stomacul folosește enzime diferite pentru a digera fructele și legumele . Cand se consuma fructe, acestea ar trebui să fie în mod obișnuit consumate singure , pe stomacul gol, deoarece se digera mai repede decât alte alimente . Cu toate acestea , atunci când se amesteca fructe și legume, este nevoie de un timp diferit de digestie si pot aparea gazele intestinale.

Insa există si exceptii de la regula ! Exista cateva alimente din ambele categorii, care incalca aceasta regula: merele ( care sunt un fruct-leguma) , banana (care este un fruct și o planta ) avocado si morcovii. Merele și bananele pot fi combinate alaturi de legume in sucuri / piureuri. Morcovii pot fi preparati alaturi de fructe in sucuri / piureuri , fără a afecta valoarea nutritivă . Mai mult decât atât , merita amintit faptul că unele fructe au aceeasi nutrienti, vitamine și minerale ca unele legume.

• Este indicat ca fructele proaspete sa fie consumate pe stomacul gol.
• Majoritatea fructelor insa se pot combina cu legume verzi (in smoothie-uri sau salate ) fara a modifica digestia, deoarece acestea au timp similar de digestie.
• Marul poate fi combinat cu legume si morcovul cu fructe.
• Bananele si avocado sunt considerate alimente neutre si se pot combina cu seminte, nuci, alte fructe, iaurt (kefir, sana) sau fructe uscate.
• Fructele uscate se pot combina in smoothie-uri alaturi de fructe proaspete sau alaturi de lapte vegetal sau iaurt.
Fructele se introduc in dieta bebelusului incepand cu luna 7, la masa de dimineata. Se urmeaza regula de 3 zile, astfel incat se introduce un fruct nou o data la trei zile, pentru a urmari eventuale reactii alergice.

Introducerea

fructelor

Prima luna 8 luni 9 luni 10-12 luni
FRUCTE Mere, pere,avocado, prune, piersici, nectarine Banane, caise, pepene, cirese, struguri Mango, kaki, gutui, curmale, stafide, papaya, pomelo, rodie Kiwi, ananas, afine, goji, coacaze, merisoare

Citricele se introduc in jurul varstei de 12 luni, din cauza aciditatatii (portocale,grapefruit, mandarine).