Lichidele

Sugarii și copiii mici hraniti cu formula de lapte, din momentul in care se incepe diversificarea, au nevoie de cel puțin 400-600 ml / zi de fluide suplimentare (în plus față de 200-700 ml / zi de apă care este estimat să vină din lapte și alte alimente) într-un climat temperat, și 800-1200 ml / zi într-un climat cald. Apa se consuma pe parcursul intregii zile si se schimba zilnic sau de 2 ori pe zi.

Pentru ca laptele matern este apa aproape in proportie de 90%, pentru sugari și copii mici care sunt alăptați aportul de lichide pe care il primesc din lapte este mult mai mare. Pe langa laptele matern, acestia ar trebui sa consume minim 300 ml /zi in sezonul rece si minim 500 ml/zi in sezonul cald.

Se foloseste apa imbuteliata, plata, nu necesita fierbere. Sau apa din sursa sigura, verificata, fiarta si racita.

Ceaiul conține compuși care pot interfera cu absorbtia de fier (Allen și Ahluwalia, 1997) și astfel nu este recomandat pentru copii mici. Băuturile cu zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare, ar trebui să fie evitate, deoarece acestea dau doar energie și scad apetitul copilului pentru mai multe alimente nutritive. Consumul de suc de exces poate reduce, de asemenea, apetitul copilului pentru alte produse alimentare și poate provoca scaune moi. Din acest motiv, Academia Americană de Pediatrie recomanda nu mai mult de 150 ml de suc de fructe pe zi si acesta suc natural, obtinut prin presare la rece si consumat imediat dupa ce a fost preparat. Studii realizate recent în
Statele Unite ale Americii au legat consumul în exces de suc de fructe cu nedezvoltarea fizica si obezitatea.