Constipația funcțională în rândul copiilor

Constipația este o problemă de sănătate subestimată dar comună la nivel mondial. Constipația, în special la copii,  din punct de vedere al cauzei, este dificil de diagnosticat și procesul de identificare al motivului care a dus la constipație poate fi unul complex.

Semnele și simptomele ale constipației la copii pot include:

  • Mai puțin de trei scaune pe săptămână
  • Scaune care se elimină greu, uscate și dificil de eliminat
  • Durere în timpul eliminării scaunului
  • Urme de scaun lichid sau păstos pe lenjeria copilului – semn că scaunul este reținut în rect
  • Sânge pe suprafața scaunului dur

Cauze ale apariției constipației în rândul copiilor

Constipația apare cel mai frecvent atunci când scaunul se deplasează prea lent prin tractul digestiv, ceea ce face ca acesta să devină tare și uscat. Motivele care pot duce la constipație, pot fi :

  • Un meniu zilnic dezechilibrat, sărac în fibre.
  • Insuficiente lichide consumate pe parcursul unei zile, în special apă.
  • Alergie la proteina din laptele de vacă. O alergie la laptele de vacă sau consumul a prea multor produse lactate duce uneori la constipație.
  • Factorii genetici. Copiii care au membri ai familiei care au suferit de constipație au mai multe șanse să dezvolte această afecțiune.
  • Conditii medicale. Rar, constipația la copii indică o malformație sau o problemă metabolică a sistemului digestiv sau o altă afecțiune de bază.
  • Durere în timpul eliminării scaunului ceea ce poate duce în timp la abținere (constipație funcțională)

Constipația funcțională

Constipația funcțională (numită și constipație indusă) este o problemă comună în copilărie, cu prevalență variată între regiunile geografice. În America de Nord și de Sud, prevalența (inclusiv sugari-adolescenți) este cuprinsă între 10% și 23%, în timp ce în Europa este cuprinsă între 0,7% și 12% din cazurile raportate de constipație în rândul copiilor.

Fiziopatologia constipației funcționale la copii este multifactorială. Cel mai frecvent mecanism de dezvoltare al acestui tip de constipație, în special la copiii mici, este un comportament de reținere, care începe adesea după eliminarea unui scaun dureros. Acest lucru îi determină să asocieze durerea cu eliminarea scaunului și începe să se abțină. Deci, poate fi nevoie de o singură experiență dureroasă pentru a se transforma într-un cerc vicios care poate duce la incontinență fecală, pierderea senzației de eliminare a scaunul și, în final, pierderea dorinței normale de a defeca. Copilul începe astfel să își încrucișeze picioarele, să strângă fesele, să răsucească corpul sau să facă diverse grimase, atunci când încearcă să rețină eliminarea scaunului.

      Motivele pentru care se poate instala constipația funcțională

  • Copilul poate ignora dorința de elimina scaunul, deoarece îi este frică de toaletă sau nu vrea să ia o pauză de la joc. Unii copii se abțin atunci când sunt plecați de acasă, pentru că le este incomod să folosească toaletele publice.
  • Eliminarea constantă a unor scaune mari și dureroase pot duce la reținerea scaunului.
  • Schimbările dese de rutină. Orice schimbare în rutina copilului – cum ar fi călătoriile sau stresul, pot afecta procesul de eliminare al scaunului în condiții normale. De asemenea, copiii au mai multe șanse de a se constipa atunci când  merg prima dată în colectivitate ( creșă, grădiniță).
  • Încercarea de a fi instruiți prea devreme la toaletă. Dacă se începe antrenamentul la toaletă / oliță prea devreme, înainte ca acesta să fie pregătit, copilul poate să înceapă să se abțină. Dacă antrenamentul la toaletă se face împotriva dorinței copilului, ca mecanism de apărare, acesta nu va dori să elimine scaunul, ceea ce, in timp, se va transforma într-un obicei greu de schimbat.

      Antrenamentul la oliță sau toaletă

În funcție de cât de pregătit este copilul, antrenamentul la oliță poate începe în jurul varstei de 18 luni si poate continua până la vârsta de 3 ani.

Unii copii ar putea începe să se abțină, deoarece nu sunt încă pregătiți emoțional sau fizic să înceapă să folosească toaleta. Alții consideră că experiența este intimidantă – dimensiunea și locația unei toalete sunt uneori copleșitoare pentru un copil mic (în special la sate, unde toaleta este în curte, în unele gospodării).

Copilul nu ar trebui forțat să folosească toaleta  sau olița dacă dă semne clare că nu este pregătit. În caz contrar, ei pot dezvolta o teamă.

      Diagnostic

Stabilirea unui istoric medical este primul pas în diagnosticul copiilor cu constipație funcțională. Istoricul medical ar trebui să conțină informații despre mai mulți factori, cum ar fi vârsta copilului la debut, frecvența și consistența scaunelor, dureri abdominale, incontinență fecală, comportament de reținere, istoric alimentar. Ar trebui evaluate evenimentele stresante care au avut loc în viața copilui, asocierea cu un istoric familial pozitiv pentru boli gastro-intestinale.

Criteriile pediatrice Roma furnizează date bazate pe simptome prin care tulburările gastro-intestinale funcționale ale copilului și adolescentului pot fi diagnosticate.

Aceste criterii de diagnostic  (criterii îndeplinite timp de cel puțin două luni înainte de diagnostic), trebuie să includă două sau mai multe dintre următoarele, timp de o săptămână, la un copil cu o vârstă de dezvoltare de cel puțin patru ani:

  • Două sau mai puține scaune pe săptămână.
  • Cel puțin un episod de incontinență fecală pe săptămână.
  • Istoric de retenție excesivă a scaunului.
  • Istoric de scaune dureroase sau tari.
  • Prezența unei mase fecale mari în rect.
  • Scaune cu diametrul mare care pot obstrucționa toaleta.

Tratament

Recomandarea pentru gestionarea constipației funcționale include un aport suficient de fibre și lichide, activitate fizică normală și un tratament medicamentos suplimentar pentru a ajuta eliminarea scaunului.

Ultimul aspect, dar nu cel mai puțin important al tratamentului, este consilierea părinților și a copiilor cu privire la acest tip de constipație. Terapia comportamentală adăugată la terapia laxativă îmbunătățește rezultatul.  Trebuie acordată mai multă atenție acestei abordări și ar trebui să fie încorporată în tratament.

Încurajarea copilului să accepte consumul unor alimente care pot facilita eliminarea scaunului – cum ar fi consumul mai multor fructe și legume bogate în fibre, a cerealelor integrale și consumul unei cantităti de apă mai mare, pot ajuta mult atenuarea constipației. Dacă medicul copilului consideră, poate fi posibilă tratarea constipației copilului cu laxative, în situația în care alimentația nu este suficientă în tratarea afecțiunii. Însă doar sub supravegherea și la recomandarea medicului pediatru.

Dacă găsiți utile informațiile de aici, puteți da un like și paginii de Facebook a siteului și mă găsiți și pe Instagram cu rețete, recomandări și frânturi din viața noastră 🙂

Surse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5774595/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3225480/