Asa cum am mai mentionat, Organizatia Mondiala a Sanatatii, sfatuieste tanara mama ca in primele saptamani de diversificare, hrana solida a bebelusului sa fie similara ca si textura unui piure lichid sau chiar unei supe-crème, astfel incat copilul sa treaca treptat de la consistenta laptelui spre alte alimente solide. Treptat consistenta se modifica catre piure, pentru ca, abia in jurul varstei de 8 luni copilul sa poata primi alimente solide ce pot fi tinute in mana, duse la gura si mestecate.
In jurul varstei de 12 luni , majoritatea copiilor pot mânca aceleași tipuri de alimente ca si ceilalti membri ai familiei, cu mici exceptii si bineinteles, preparate conform varstei. Evitati alimentele într-o formă care poate provoca sufocare (adică, elementele care au o formă și / sau consistența , care pot face ca acestea să se blocheze in trahee , cum ar fi nuci întregi , struguri întregi sau morcovi cruzi , întregi sau bucăți ) .
De aceea, recomand sa se administreze macar in primele doua luni alimentele cu lingurita, pentru ca mai apoi, dupa varsta de opt luni sa i se poata da copilului sa aleaga alimente solide, sa le tina in mana, sa le duca la gura si sa le mestece.