În timpul copilăriei și adolescenței , corpul foloșeste calciul mineral pentru a construi oase puternice – un proces care devine aproape complet undeva în jurul vâstei adolescenței . Calciului din oase începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă. De aceea este foarte importantă alimențatia și aportul de calciu în primii ani de viață.
Aproximativ 99% din calciu se găsește în oase și dinți. Corpul uman nu îl poate produce în mod natural. De aceea este important să oferim copiilor aportul zilnic necesar de calciu, ajutându-i în această etapă importantă de creștere. Este recunoscut faptul că un aport foarte scăzut de calciu poate contribui la apariția rahitismului la sugari și copii, în special la cei care consumă diete foarte restrictive. De asemenea, formarea unei mase osoase adecvate în primii ani, va fi esențială pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei în etapele ulterioare ale vieții.
În copilărie, unul dintre cele mai importante riscuri nutriționale sunt obiceiurile alimentare greșite, inclusiv săritul peste mesele principale, consumând multe alimente procesate și urmând diete, factori care promovează un aport inadecvat de calciu și, prin urmare, probleme de creștere la copii și adolescenți.
Valorile de referință sunt stabilite pentru a ține cont de nevoile de creștere, dezvoltare, funcționare și menținere a sănătății. Pentru o sănătate optimă și dezvoltarea armonioasă a masei osoase, specialiștii recomandă urmatoarele cantități de calciu, în funcție de vârstă:
Surse alimentare de calciu
Corpul uman este capabil să absoarbă mai rapid calciul din alimente decât îl poate absorbi pe cel din suplimente. De fapt, studiile arată că, chiar dacă copiii care iau suplimente de calciu au un aport mediu mai mare de calciu ingerat, cei care își obțin calciul din alimente au oase mai puternice. Mai mult, utilizarea suplimentelor de calciu în doze mari poate crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi și a bolilor de inimă.
Rezultatele studiilor realizate cu privire la absorbția calciului, au demonstrat diferențe relativ mici în ceea ce privește eficiența absorbției calciului din laptele matern în raport cu formulele de lapte praf pe bază de lapte de vacă disponibile.
Dinți sănătosi
Dinții copiilor, fiind în creștere, sunt sensibili și au nevoie de o nutriție potrivită pentru o dezvoltare optimă.
Calciul, vitamina D și fosforul joacă un rol esențial în formarea și menținerea dinților și a gingiilor sănătoase atât la copii, cât și la adulți. Calciul întărește coaja exterioară dură a dintelui numită smalț, care reprezintă protecția împotriva eroziunii și a cariilor dentare.
Calciul, în special, joacă un rol în a face oasele maxilarului sănătoase și puternice pentru a ține dinții la locul lor. Cu toate acestea, calciul are nevoie de fosfor pentru a-și maximiza beneficiile de întărire osoasă. Dinții copiilor au nevoie de calciu și fosfor adecvat pentru a forma o structură dură în timpul creșterii.
Alimente care furnizează calciul necesar unei dentiții sănătoase – lactate precum brânză și iaurt, portocale, smochine deshidratate, fasole, broccoli, somon, sardine.
Dacă, copilul are intoleranță la lactoză sau doriți să limitați lactatele, există o serie de alte alimente care îi pot oferi calciul de care are nevoie. Calciul se găsește în mod natural în unele alimente (fructe de mare, somon, sardine, ou, legume cu frunze verzi, portocale, migdale, fasole albă etc) în timp ce altele – cum ar fi unele sortimente de lapte vegetal – sunt fortificate cu un plus de calciu.
Întărirea oaselor
În timpul copilăriei și adolescenței , corpul foloseste calciul pentru a construi oase puternice – un proces care devine aproape complet undeva în jurul vâstei adolescenței . Calciul din oase începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă. De aceea este foarte importantă alimentația și aportul de calciu în primii ani de viață.
Calciul este un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. O dietă bine echilibrată, incluzând cantități adecvate de vitamine și minerale, cum ar fi magneziul, zincul și vitamina D, este de asemenea importantă.
Bebelușii și copii care nu primesc suficient calciu și vitamina D ( care ajută la absorbția calciului ) prezintă un risc crescut pentru rahitism. Rahitismul este o boala osoasă , care provoacă emolierea și arcuirea severă a picioarelor , o creștere slab dezvoltata și, uneori, dureri musculare și slăbiciune . Osteoporoza are o frecvență ridicată în rândul persoanele în vârstă, dar poate apărea și la adulții tineri și de vârstă mijlocie.
Optimizarea masei osoase și dezvoltarea unor comportamente osoase sănătoase pe tot parcursul adolescenței, sunt modalități importante de a preveni sau minimiza riscul de osteoporoză în perioada maturității. Cele mai importante două obiceiuri pentru o structură osoasă sănătoasă de-a lungul vieții, sunt alimentația adecvată și multă activitate fizică.
Când vine vorba de oase sănătoase, calciul singur nu este suficient. Există o serie de alți nutrienți vitali care ajută organismul să absoarbă și să folosească calciul pe care îl consumă copiii.
Pentru a absorbi calciul la nivelul organismului, dieta copiilor trebuie să fie echilibrată, bogată atât în alimente bogate în calciu dar și în magneziu și vitamina D. Cel mai eficient mod prin care copiii pot primi necesarul zilnic de calciu, este să consume alimente bogate în calciu și magneziu și să fie expuși zilnic la razele solare.
Vitamina D
• Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și reglează cantitatea de calciu în sânge.
• Corpul sintetizează vitamina D în urma expunerii la soare. Petreceți împreună cu copilul cel puțin 15 minute afară, la soare, în fiecare zi și includeți surse alimentare bogate în vitamina D în dieta celor mici, cum ar fi peștele gras, lactate, ouă, ficat, ciuperci, cerealele fortificate.
Magneziu
• Ajută organismul să absoarbă și să rețină calciul pentru a ajuta la construirea și întărirea oaselor.
• Magneziu se găsește în nuci (în special migdale și caju), semințe (dovleac, susan, in, floarea soarelui), banane, cacao, cereale integrale, fructe de mare, leguminoase, tofu și multe legume, inclusiv spanac, broccoli, castraveți și țelină.
Calciul, de asemenea, joacă un rol important în buna funcționare a mușchilor și nervilor si în eliberarea de hormoni și enzime . Prin urmare, dacă nivelul de calciu din sânge este scăzut , organismul va extrage calciul din oase pentru a ajuta la îndeplinirea acestor funcții. Astfel apar carențele de calciu la nivelul oaselor.
Absorbția calciului
Pe lângă conținutul în calciu al alimentelor, trebuie luată în considerare și biodisponibilitatea acestuia. Biodisponibilitatea calciului variază de la un nivel scăzut de aproximativ 5% la spanac până la peste 50% la unele tipuri de legume verzi, precum bok choy și broccoli.
În general, absorbția calciului dintr-un aliment este asociată invers proporțional cu conținutul de acid oxalic. De exemplu, biodisponibilitatea calciului din alimente bogate în oxalați, cum ar fi spanacul și rubarba, este scăzută, în timp ce biodisponibilitatea calciului este relativ ridicată în legumele sărace în oxalați, precum kale, broccoli și bok choy.
Cum putem ajuta copiii să aibă obiceiuri alimentare sănătoase, astfel încât să primeasca din alimente calciul necesar unei dezvoltări armonioase?
- Oferiți-le gustări bogate în calciu (migdale, iaurt, portocale, smochine deshidratate).
- Încorporați alimentele bogate în calciu în mesele de familie (lactate, somon, sardine, ouă, fasole albă, broccoli).
- Limitați accesul la băuturile răcoritoare și la alte gustări care nu furnizează calciu.
Dacă copilul are o afecțiune medicală care poate interfera cu dezvoltarea masei osoase, cereți medicului pediatru modalități de a minimiza problema și de a proteja sănătatea oaselor copilului dumneavoastră.