Regula de 3 zile

Regula de 3 zile pentru introducerea alimentelelor noi este un mod foarte simplu de a verifica daca exista posibile reacții la noi alimente, cum ar fi sensibilitati alimentare, intolerante sau alergii. In plus, pe langa posibilele reacții alergice, alimente pot provoca de asemenea tulburari digestive, cum ar fi dureri de burtă, gaze dureroase sau chiar probleme legate de tranzit. Introducerea de noi alimente se face la o distanta de 3 zile, timp in care organismul copilului poate transmite semnale fie la nivelul pielii, fie la nivelul aparatului digestiv.
De exemplu, să introduce copilul avocado luni și apoi se asteapta până joi pentru a introduce un alt aliment nou.
Când se va introduce un aliment nou pe parcursul a mai multe zile, mama este in masura sa identifice exact cum reactioneaza copilul la acel aliment. Este important să se urmeze cele”trei zile de așteptare” în special în faza de început (pana la varsta de 1 an, cel putin). Acest lucru este si mai important, dacă membrii familiei au o istorie de alergii alimentare.
Daca suspectați ca bebelusul dumneavoastră a avut o reacție adversă la un aliment nou, va trebui sa intrerupeti administrarea alimentului respectiv pana veti consulta medicul.
Majoritatea reactiilor alergice apar imediat dupa consumul unui aliment nou sau in cateva ore dupa aceea. Exista si situatii in care acestea isi pot face aparitia si in 2-3 zile de la introducere.