Expunerea la arsenic provenit din cerealele de orez pentru sugari
Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la contaminanții arsenicului din cerealele de orez, care reprezintă cele mai des tip de cereale folosit pentru primele alimente solide ale sugarilor. Orezul este deseori prima mâncare solida a bebelușului. Chiar dacă în ultimii ani concentrația de arsenic s-a diminuat considerabil în preparatele copiilor pe bază de orez, nivelurile actuale din aceste alimente pot afecta dezvoltarea normală a creierului.
Rezultatele unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii indică faptul că cerealele din orez pentru sugari pot fi o sursă importantă de expunere la arsenic pentru sugarii care consumă atât formula de lapte praf preparată cu apă care conține arsenic cât și cereale instant pe bază de orez și pot avea expuneri deosebit de mari la acest contaminat.
Concentrațiile medii de arsenic anorganic în tipurile de boabe de orez și în cerealele instant pe bază de orez, pentru sugari, sunt prezentate în tabelul de mai sus. Pentru tipurile de orez cu mai multe probe analizate, concentrațiile de arsenic au variat de la 58 µg / kg în orez alb, instant / pre-gătit până la 160 µg / kg în orezul brun.
Se observă că, dintre tipurile de orez analizate, cel Basmati alb și Jasmine alb, au concentații mai scăzute. Concentrația medie de arsenic anorganic în orezul brun a fost de 120 µg / kg iar concentrația medie de arsenic anorganic în cerealele instant din orez pentru sugari a fost de 105 µg / kg.
Studiile realizate în ultimul deceniu au evidențiat îngrijorări cu privire la conținutul de arsenic din orez și potențialele implicații asupra sănătății, în special pentru sugari și copii mici (sub 3 ani). Nu este un aditiv sau ingredient și nu poate fi eliminat complet din alimentele pe care le consumăm sau din apa pe care o bem.
Copiii cu vârsta sub trei ani sunt cei mai expuși la arsenic anorganic (de 2-3 ori mai mult decat adulții) din cauza consumului de cereale instant pe bază de orez introduse prea devreme în dieta.
Cum ajunge arsenicul în orez?
• Arsenicul apare în mod natural în apă, sol și roci, dar nivelurile sale pot fi mai ridicate în unele zone decât în altele. Acesta intră cu ușurință în lanțul alimentar și se poate acumula în cantități semnificative atât la animale, cât și la plante, unele dintre ele fiind consumate de oameni.
• Ca urmare a activităților umane, poluarea cu arsenic a crescut.
• Principalele surse de poluare cu arsenic includ anumite pesticide și erbicide, conservanți din lemn, îngrășăminte, deșeuri industriale, activități miniere, arderea și topirea cărbunelui.
• Arsenicul se scurge adesea în apele subterane, care sunt puternic poluate în anumite părți ale lumii . Din apele subterane, arsenicul își găsește drumul în puțuri și alte surse de apă care pot fi utilizate pentru irigarea culturilor și gătit.
Orezul este în special susceptibil la contaminarea cu arsenic, din trei motive:
• Se cultivă pe câmpuri inundate care necesită cantități mari de apă pentru irigații. În multe zone, această apă de irigare este contaminată puternic cu arsenic.
• Arsenicul se poate acumula în timp, în solul câmpurilor inundate, pe care se cultivă orez, agravând problema.
• Orezul absoarbe mai mult arsenic din apă și sol comparativ cu alte culturi de cereale.
Utilizarea apei contaminate pentru gătit este o altă problemă, deoarece boabele de orez absorb cu ușurință arsenicul din apa de gătit atunci când este fiert.
Efectul arsenicului asupra sănătății
Efectele adverse care pot apărea dupa ingestia pe termen lung de arsenic anorganic sunt: leziuni tegumentare, cancer, toxicitate developmentală, neurotoxicitate, boli cardiovasculare, metabolism anormal al glucozei și chiar diabet zaharat. Exista dovezi importante referitoare la impactul negativ al expunerii la arsenic asupra dezvoltarii fetale, în particular asupra greutății la naștere.
Arsenicoza, sau intoxicația cu arsenic, este o afecțiune medicală gravă cauzată de acumularea unor nivele înalte de arsenic datorate apei contaminate sau a zonelor industriale.
Simptomele includ stare de greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, urina de culoare închisă, deshidratare, simptome cardiace, hemoliză, vertij, delir, stare de șoc sau chiar moarte.
Studiile indică faptul că, în general, consumul nostru de orez, ca și adulți, nu prezintă un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, în cazul copiilor, există o îngrijorare mai mare, deoarece, de obicei, vor consuma cantitate mai mare, provenită din orez, raportată la greutatea lor, acesta fiind folosit în multe alimente primare ale sugarilor.
Cum putem reduce arsenicul din orez
Expunerea timpurie a copilului la arsenic este deosebit de îngrijorătoare, deoarece poate avea efecte negative asupra sănătății sale.
Conținutul de arsenic din orez poate fi redus prin spălarea, hidratarea și gătirea orezului cu apă curată. Un studiu realizat de către FDA a măsurat efectele hidratării orezului în cantități variabile de apă. Hidratarea orezului înainte de gătire a avut efect de reducere al conținutului de arsenic anorganic al boabelor fierte, dar, de asemenea, prin hidratare, s-a îmbunătațit absorbția unor nutrienți precum fier, tiamina și niacina.
Acest lucru este eficient atât pentru orez alb, cât și pentru cel brun, putând reduce conținutul de arsenic cu până la 57% . Doar spălarea orezului înainte de gătire, poate elimina 10–28% din arsenic. Folosiți multă apă la gătit. Și scurgeți apa rămasă după fierbere. Gătirea orezului în exces de apă a redus arsenicul anorganic cu 40% până la 60% în funcție de tipul de orez.
Orezul brun conține cantități mai mari de arsenic decât orezul alb. Dacă se consumă cantități mari de orez, soiul alb poate fi o alegere mai bună . Alegeți orez aromat, cum ar fi basmati sau jasmine, aceste soiuri de orez provenind din regiunea Himalaya, inclusiv India de Nord, Pakistanul de Nord și Nepal, zone în care solul este mai sărac în arsenic.
Ultimul și cel mai important sfat se referă la dietă în ansamblu. Asigurați-vă că vă diversificați dieta consumând alimente diferite, variate. Copiii ar trebui să consume cereale integrale diverse, precum grâu, ovăz, mei, quinoa.
Orezul crescut ecologic poate conține mai puține pesticide dar modalitatea de creștere a orezului este aceeași, și anume, în sol inundat. Deci, orezul organic va avea mai puține pesticide în general dar probabil că nu va avea niveluri mai scăzute de arsenic decât dacă pământul în care a crescut nu a fost niciodată expus la arsenic.
Dacă găsiți utile informațiile de aici, puteți da un like și paginii de Facebook a siteului și mă găsiți și pe Instagram cu rețete, recomandări și frânturi din viața noastră 🙂
https://www.nutrition.org.uk/nutritioninthenews/headlines/arsenicinrice.html#:~:text=Arsenic%20is%20known%20to%20accumulate,how%20it%20has%20been%20cooked.
https://www.healthline.com/nutrition/arsenic-in-rice#section3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4847023/
https://www.fda.gov/files/food/published/Arsenic-in-Rice-and-Rice-Products-Risk-Assessment-Report-PDF.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28472079/
https://www.researchgate.net/publication/319068324_BIOMAGNIFICATION_AND_BIOREMEDIATION_OF_ARSENIC_IN_AFFECTED_REGIONS_OF_MURSHIDABAD_DISTRICT