Legumele

legume

Legumele sunt parte importantă a unei alimentații sănătoase și oferă o sursă de mai multe substanțe nutritive , inclusiv potasiu , fibre , acid folic și vitaminele A , E si C. Broccoli, spanac , roșiile și usturoiul oferă beneficii suplimentare , ceea ce le face superalimente !

Potasiu ajută la menținerea tensiunii arteriale sănătoase, fibrele dietetice din legume ajută la reducerea nivelului de colesterol din sange.

Acidul folic ajută în formarea celulelor roșii din sânge. Nutrienții din legume sunt vitali în alimentație, pentru a menține corpul sănătos.

Academia Americană de Pediatrie a publicat următoarele recomandări despre ordinea introducerii alimentelor solide : ” Deși multi pediatri  vor recomanda să se introducă întai legumele înainte de fructe , nu există nici o dovadă că, copilul va dezvolta o aversiune pentru legume în cazul in care fructele vor fi introduse primele. Copiii se nasc cu o preferință pentru gustul dulce , iar ordinea introducerii produselor alimentare nu schimbă acest lucru . ”

Ordinea introducerii produselor alimentare într-adevăr nu contează. Unii pediatri recomandă sa se introduca întai legumele, astfel încât copilul să nu dezvolte o preferință pentru gustul dulce al fructelor și să refuze ulterior legumele. Alții spun că fructele ar trebui introduse primele, astfel încât copilul se va bucura de primele sale produse alimentare și nu va respinge solidele.

Daca alegeți legumele ca prima masa introdusă, este bine ca acestea să fie cat mai moi, lichide, cat mai apropiate ca și textură de cea a laptelui (pentru aceasta  puteți folosi supa în care ele au fiert sau lapte), urmand ca, pe parcurs, să le modificați consistența  treptat.

Mancarea trebuie pasată bine întrucat bebelușul nu o poate mesteca. Folosiți  pentru asta un robot de bucătărie care vă poate ajuta să obțineți rapid un piure omogen. Cu ajutorul robotului puteți stabili și consistența pe care o are piureul de legume, astfel încat sa o puteți ingroșa gradat pe masura ce bebelușul se dezvoltă.

Alegeți tot timpul legume proaspete în locul celor congelate sau celor  la conservă. Spălați-le bine înainte de a le găti.

Introducerea legumelor

Introducerea

legumelor

6-7 luni 8 luni 9 luni 10-12 luni
LEGUME Morcov

Pătrunjel

Păstarnac

Cartof dulce

Dovlecel

Dovleac

Fasole verde

Ardei gras

Ceapa, praz

Mazăre

Sfecla roșie

Usturoi

Telină

Spanac

Broccoli

Conopida

Roșie

Leguminoase (linte, naut)

Porumb

Soia

Gulie

Rucola

Salată

Leurdă