Ouale

diversificare_ouaCând putem introduce oul in alimentatia copilului?

Ouăle sunt în top 8 alergeni dar recomandări pentru introducerea oului in alimentatia copiilor au fost schimbate in ultimii ani. Galbenusul de ou poate fi introdus dupa varsta de 7 luni, intai ¼ din galbenus, 4-5 zile mai tarziu jumatate si dupa alte cateva zile un galbenus intreg. Este important sa urmati regula de 3 zile pentru a va asigura ca bebelusul nu dezvolta o alergie sau o intoleranta la ou (chiar si la galbenus).

Alergia la gălbenușul de ou este foarte rar intalnita si in mai multe studii medicale se recomanda acum gălbenuș de ou sa fie introdus chiar si mai devreme de 7 luni, fiind considerat un aliment complet. Cu toate acestea, majoritatea speciliastilor recomanda sa fie introdus in jurul varstei de 8 luni.  În cazul în care exista in familie istoric legat de alergia la ou, atunci cel mai bine este să se aștepte până după 12 luni pentru a introduce albusul.

Un studiu din 2008 , și multe alte studii efectuate după această dată, indica că daca se asteapta pana la varsta de 1 an pentru a se introduce albusul de ou, acest lucru nu impiedica riscul de alergie sau dermatita atopica (adică ezcema ). Multe studii sugereaza ca albusul ar trebui introdus in preparatele celor mici la scurt timp dupa ce a fost introdus galbenusul ( pentru cei care nu au antecedente de alergii alimentare și / sau alergii ou in familie) .

Studiul australian ( 2010) constata ca administrand bebelusilor oul după vârsta de 12 luni exista de până la cinci ori mai multe sanse de a dezvolta alergii , comparativ cu cei carora le este  introdus oul intreg mai devreme de un an.

O declarație comună lansata de Health Canada, Canadian Paediatric Society, Dietitians of Canada si The Breastfeeding Committee for Canada, principalele organizatii care efectueaza studii despre alimentatia copilului, evidentiaza cele mai recente dovezi științifice .

De o importanță deosebită , este o declarație care confirma ca sugari pot începe sa consume ouă întregi , la vârsta de 6-7 luni . In trecut , recomandarile erau acelea de a se întârzia introducerea de alimente solide cu potential alergen, considerandu-se ca introducerea acestor alimente prea devreme ar putea creste probabilitatea de a dezvolta o alergie copilul .

Aceste noi recomandari au beneficii nutritionale majore pentru dezvoltarea bebelusilor . Ouăle sunt o parte importanta in dieta unui copil dincolo de conținutul lor de fier și sunt , de asemenea, o sursă importanta de proteine , grăsimi , vitaminele A , D , E si B12 si acid folic . Ouăle sunt , de asemenea, o sursă de colină , care joacă un rol important în dezvoltarea creierului (este o substanta cu un rol extrem de important in formarea acetilcolinei, implicata in transmiterea impulsurilor nervoase).

Ouăle au de asemenea, o proteina de calitate si sunt usor de mestecat si digerat . De asemenea, au un gust delicat de care cei mai mulți bebeluși și copii mici se bucură . Valoarea nutritivă a ouălor a fost recunoscută de mult timp și cu recomandarile ce privers introducerea oului in  alimentatia copilului revizuite , copiii pot beneficia mai devreme de un an de acest aliment complet.

Este indicat sa se serveasca in meniul celor mici la mic dejun sau la masa de pranz.

Discutati cu medicul specialist despre introducerea unor alimente cu potential alergen inainte de a i le administra copilului !