Cereale la cutie sau cereale integrale?

Fa o plimbare pe raionul de cereale în orice supermarket și vei fi copleșita si atrasa de ingredientele fructate și cutii pline de culoare . Varietatea , numele ușor de reținut si desenele fabuloase de pe cutie sunt acele lucruri care te fac sa le cumperi, fara a citi poate ce contin. Atata timp cat pe cutie scrie 4luni, 6 luni sau varsta pe care o cauti tu, te gandesti ca sunt adecvate pentru varsta copilului tau. Sau uneori este suficient sa le fi vazut la o prietena in camara si sa iti spui ca trebuie sa le incerci si tu. Dar, atunci cand iti doresti sa alegi alimente sanatoase pentru familia ta , va trebui să te uiti dincolo de strălucirea ambalajului si sa iti creezi propriile pareri vizavi de un aliment.

Cititi informatiile ” nutritionale ” de pe partea din spate sau de partea laterală a pachetului !

Aceste informații sunt mai clare și mai precise decât cele de pe partea din față a cutiei . Pentru că aceste părți ale etichetei urmeaza un format standard, aveți posibilitatea să le utilizați pentru a face comparații semnificative între procereale_integraleduse . Ignora reclama mare de pe partea din față a cutiei ( de exemplu , cereala care se mândrește că este ” cu continut scazut de grăsimi ” – aproape toate cerealele sunt cu continut scazut de grăsimi ) . Boabele sunt, în mod natural, sarace în grăsimi , asta daca nu s-au adăugat uleiuri hidrogenate în procesul de prelucrare .
Pentru a vă ajuta să decideți dacă un anumit produs este o cereală sănătoasă care merită un loc în cămară , sau este mai bine sa il lăsati pe raft , luati în considerare aceste criterii pentru a alege cereale sănătoase :
• Boabele trebuie să fie întregi (de exemplu, „grâu integral” sau „tărâțe de grâu,” nu doar „grâu”).
• Conținutul de proteine ar trebui să fie de cel puțin 3 grame per portie.
• Raportul carbohidrați/zahăr ar trebui să fie nu mai mult de 4: 1. Acest lucru înseamnă că, dacă linia „Total carbohidrați”, spune 24 de grame, „zaharuri” ar trebui să fie 6 grame sau mai puțin. Ceea ce ne spune că cele mai multi dintre carbohidrati provin din cereale si fibre, nu din zaharuri adăugate. Pe de altă parte, cerealele cu 28 de grame de carbohidrati si 15 grame de zaharuri ar intra în categoria „junk food”. Supercerealele nutritive au un raport de carbohidrati la zahăr de șase sau șapte la unu (de exemplu, 23 de grame la 3 grame). De asemenea, de cautat si regula „cinci și cinci”: mai puțin de 5 grame de zahăr și de cel puțin 5 grame de fibre. O altă modalitate de a evalua cantitatea de zahăr este prin a observa numărul de grame de zahar pe o portie. Ca un ghid general, mai mult de șapte grame de zahăr (1,5 lingurite) pe o portie este prea mult. Unele cereale, în special cele din categoria noastră nedorită, au 3-4 lingurite de zahar adaugat pe o portie.
• Un conținut de zinc ar trebui să fie de 25 la 40 la suta din doza zilnică recomandată.
• Conținutul de fier ar trebui să fie de 25 la 40 la suta din doza zilnica recomandata.
• Vitamine și mineralele ar trebui să fie de 25 la 40 la suta din doza zilnica recomandata.
Toate recomandarile de mai sus le veti gasi poate in 5% din cerealele la cutie, in general la cele bio, care au un pret de 2-3 ori mai mare ca o punga de cereale integrale din plafar.
Alegeti cerealele naturale, din plafar, macinati-le si combinati-le dupa bunul plac!
Cand sunteti in cautare de cereale pentru copil, mergeti la plafar sau la magazinul bio, nu in hypermarket. Alegeti ovazul, graul, hrisca, quiona, meiul, orezul (basmati cel putin pana la varsta de 2 ani).
Si asigurati-va ca cel mic primeste din cereale doza necesara de fier, cel putin trei miligrame per portie . Dupa ce sugarii și copiii mici sunt intarcati (lapte matern sau formula), cerealele pot furniza aproximativ jumătate din necesarul zilnic de fier. Cerealele integrale susţin buna funcţionare a metabolismului, dau o senzaţie îndelungată de saţietate şi alimentează organismul cu minerale. Fierul din acestea este bine absorbit în procesul de digestie şi este asimilat aproape complet ca şi cel din alimentele de origine animala.

Sursa: AskDrSears