Cerealele instant în biberon – de ce să le evităm

Părinții pentru care somnul este un lux cu care se întâlnesc poate de câteva ori pe lună, primesc adesea sfatul de a îi oferi copilului, încă de la vârste foarte mici, cereale instant în biberon pentru un somn mai liniștit. Și din dorința de a dormi măcar o noapte pe săptămână, legat, cad în plasa aceasta și le oferă acest tip de cereale celor mici, fără a citi cu atenție eticheta, fără a citi ce conțin. Și pare logic – dacă copilul se satură înainte de somnul de seară, ar putea dormi mai mult. Dar adăugarea de cereale instant în biberon, pentru a ajuta copilul să doarmă mai bine, nu este o idee bună. Cu toate acestea, medicii recomandă adăugarea de cereale în biberon pentru a preveni refluxul, regurgitarea alimentelor care pot provoca disconfort și care trezesc bebelușul noaptea.

Refluxul gastroesofagian și cerealele instant

Mai mult de o treime din bebeluși sufera de reflux gastroesofagian până la vârsta de 3 luni, conform specialiștilor de la National Digestive Diseases Information Clearinghouse. De obicei această tulburare cauzează regurgitarea conținutului din stomac în esofag. Refluxul poate provoca iritabilitate, hrănire deficitară, scuipare, vărsături sau tuse frecventă. Dacă bebelușul are reflux sever sau reflux care durează mai mult de trei luni, medicul pediatru vă poate recomanda să adăugați 1 masură de cereale instant în formulă sau lapte matern, oferit în biberon și să țineți copilul ridicat în poziție verticală timp de 30 de minute după hrănire. Cu toate acestea, există un studiu care ne demonstrează că acest lucru nu este eficient, arătându-ne că alimentele îngroșate sunt doar moderat eficiente în tratarea refluxului gastroesofagian în cazul sugarilor sănătoși. Acest artificiu îi ajută pe cei mici să nu mai vomite la fel de des, însă nu tratează refluxul.

Despre ce ar trebui urmărit atunci când citim eticheta acestor cereale, am scris mai multe în acest articol și vă invit să îl citiți, pentru că nu mereu lista de ingrediente este tot ceea ce ar trebui să urmărim, atunci când alegem un produs alimentar destinat copiilor. Faptul că pe cutie scrie că se pot oferi începând cu vârsta de 4 luni, 6 luni, nu este suficient pentru a fi un produs adecvat, de inclus în alimentația bebelușului.

Pe lângă citirea ingredientelor, al tabelului cu valorile nutritive, specialiștii ne recomandă să nu le folosim, din urmatoarele considerente :

  • Oferirea hranei complementare prea devreme , în biberon (inclusiv a cerealelor instant), poate prezenta mai multe riscuri pentru sănătate, inclusiv riscul aspirației alimentelor în plămâni. Bebelușii mai mici de 4 luni, nu pot gestiona nici alimentele solide dar nici un flux mai gros în biberon, ca rezultat al adăugării unei cupe de cereale instant în lapte. În plus, trebuie mărit orificiul tetinei pentru a permite formula îngroșată, ceea ce crește riscul de sufocare din cauza laptelui care curge mai repede decât bebelușul poate înghiți.
  • Adăugarea de cereale instant în biberon ar putea crește riscurile de a deveni supraponderali sau obezi. Din instinct, bebelușul știe cât de mult lapte matern sau lapte praf ar trebui să bea, în funcție de volum, nu în funcție de calorii.Când adăugați cereale în biberon, bebelușul ar putea bea aceeași cantitate de lapte, dar consumul de calorii va crește din cauza cerealelor instant adăugate.
  • Majoritatea cerealelor instant, sunt un mix de alimente, mai multe tipuri de cereale și uneori fructe, astfel că, dacă copilul va dezvolta o reacție alergică sau o intoleranță, va fi mai dificil să identificam la care dintre ingredientele din cereale a făcut această reacție.