Alimentația copiilor în vacanțe

Vacanța în familie este la câteva săptămâni distanță și cea mai mare preocupare a mămicilor, este : ce mănâncă copilul în cele 7-10 zile cât suntem departe de casă? Cum reușesc să îi ofer un meniu echilibrat, sigur din punct de vedere al modalității de gătire și neaparat pe gustul lui?

Atunci când bebe este încă mic și nu s-a început diversificarea, lucrurile sunt mult mai simple, mai ales daca este vorba despre un copil alăptat. Însă și în această situație, există cateva sfaturi de care ar trebui să țineți cont.

  • Dacă mergeți într-o destinație caldă, asigurați-vă ca vă hidratați suficient. Optați pentru apa plată, îmbuteliată și încercați să consumați cât mai multă apă, mai ales în perioada în care vă expuneți la soare.
  • Hrăniți-vă adecvat și aveți grijă la ceea ce mâncați. Asigurați-vă că hrana este corect gătită, din alimente proaspete
  • Dacă faceti baie în mare sau piscină, daca folositi creme de protecție, nu neglijați igiena sânului înainte de a alăpta copilul

Daca cel mic este hrănit cu formulă de lapte și încă nu ați început diversificarea, există de asemenea câteva sfaturi de care ar trebui să țineți cont.

  • Încercați pe cât posibil să optați pentru o cazare cu chicineta. Dacă nu aveți această posibilitate, aveți nevoie de o cană electrică, pentru încălzit apa, pentru a putea prepara formula, în orice moment al zilei, ori de câte ori cel mic are nevoie de hrană
  • Pentru prepararea hranei, puteti opta pentru apa plată pe care o folosiți în mod curent
  • Pentru sterilizarea biberoanelor și tetinelor, puteți opta fie pentru un sterilizator electric, însă acesta implică un bagaj mai mare sau puteți opta pentru pastilele de sterilizat pe care le găsiți în farmacii și în această situație, lucrurile se simplifica mult, având nevoie doar de un vas/ bol în care să sterilizați
  • Nu uitați să puneți în bagaj o cutie în plus de formulă de lapte, în cazul în care nu estimați bine consumul, mai ales în situația în care mergeți în afara țării și poate va fi ceva mai greu de găsit același tip de lapte
  • Încercați pe cât se poate să hrăniți copilul în cameră, în cazul în care mergeți intr-o zonă caldă și feriți laptele deja preparat de razele soarelui

Distracția începe atunci cand copilul a început diversificarea, însă în afara faptului că este putin mai complicat, nimic nu este imposibil. Primul sfat este să nu renuntați la diversificare, chiar dacă copilul a început de 2-3 săptămâni această etapă. Există mai multe variante pentru a-i oferi copilului o hrană diversificată în concediu, fiecare dintre noi o alege pe cea care i se potriveste mai bine, în funcție de tipul de cazare ales, astfel :

  • Dacă optați pentru o cazare cu chicineta, atunci puteți pregăti proaspăt, zilnic sau o dată la două zile (în functie de vârsta copilului), hrana celui mic. Nu uitați să vă echipați de acasă cu lingurițe, unul sau două boluri, un blender și după caz, un scaun de masă sau un scaun portabil, de genul acestuia.
  • Dacă nu aveți o chicinetă, însă doriți să îi pregatiți celui mic hrana proaspăt, puteți opta pentru gătitul în cameră, cu acordul proprietarului și pentru aceasta, aveți nevoie fie de un aparat de gătit la abur, fie de o plită cu un ochi, de genul acesta . Pe lângă acestea, nu uitați de un blender, lingurițe, bolurile preferate ale copilului, un cuțit, un vas de gătit pentru foc, un tocător, detergent de vase.
  • Multe mămici aleg varianta mâncării sterilizate de acasă. Poate fi puțin riscantă în cazul în care nu s-a sterilizat corect și ajungeți la cazare și constatați că borcanelele sunt compromise. Însă la fel de bine, pot fi un succes și vă pot salva pentru toată perioada vacanței. totuși, este bine să faceti câteva probe înainte, pentru a vedea cum vă descurcați cu sterilizatul. Dacă optați pentru această variantă, vă recomand să eviți carnea, oul și orezul și să optați pentru combinații de legume și cereale sau leguminoase (quinoa, cous cous, bulgur, linte, fasole uscată etc). Câteva idei de preparate dar si procesul de sterilizare, pas cu pas, îl gasiți în acest articol , al Flaviei – noidoisibebe.ro
  • Pentru micul dejun sau gustări puteți opta pentru fructe proaspete, iaurt, cereale integrale cu lapte vegetal, pâine cu diverse tartinabile (în funcție de vârsta copilului)
  • În cazul în care optați pentru varianta de a consuma preparate din restaurant, încercați pe cât posibil să optați pentru preparate pe bază de legume (supe, piureuri, paste etc). Încercați să vă informați cu privire la modalitatea de gătire. Evitați preparatele pe bază de carne sau pește dacă nu aveți certitudinea că acestea au fost depozitate și gătite corespunzător.

Dacă sunteți în plin proces de diversificare, evitați să introduceți alimente noi în timpul vacanței.

Oricare dintre variantele de mai sus veți decide să alegeți, încercați să va bucurați de vacanță și dacă alegeți să preparați proaspăt mâncarea, o puteți face în reprizele de somn ale copilului sau rugați taticul să va ajute cu spalatul si curățatul legumelor, fructelor, astfel încât să vă fie mai usor.

Personal am optat pentru varianta cu chicineta si gătit la cazare, până în jurul vârstei de 3 ani. Chiar dacă în unele zile mi-a fost puțin dificil, eram relaxată știind că pot controla ceea ce mănâncă copiii, că primesc hrană echilibrată.