Se întâmplă adesea să folosim un suc de roșii conservat pentru o porție rapidă de paste sau pentru o supă sau să cumparăm o conservă de zacuscă sau gem din comerț pentru micul-dejun al copiilor. Însă cât de indicat este să folosim acest tip de preparate în alimentația copiilor?
Ce tip de conserve ar trebui să alegem?
Achiziționarea unui aliment sau preparat conservat poate fi o alegere ușoară și convenabilă, însă există factori de luat în considerare atunci când facem o asemenea alegere. Atunci când achiziționăm conserve de fructe, ar trebui să alegem soiuri care sunt conservate în apă, 100% suc sau în sucurile proprii. Multe soiuri de fructe vin ambalate în sirop îndulcit, ceea ce reprezintă zahăr adăugat. Alegeți legumele din conserve fără sare, etichetate „fără sare adăugată” . Spălați întotdeauna exteriorul conservei, înainte de a o deschide, în special pe cele de aluminiu.
Metoda de conservare a alimentelor se realizează pentru ca preparatul final să reziste perioade îndelungate prin ambalarea acestuia în recipiente etanș, din sticlă sau aluminiu și se face urmând următorii pași:
1. Fructele și legumele sunt spălate și deseori decojite, tăiate, tocate înainte de conservare. Fasolea uscată se hidratează. Odată ce mâncarea este pregătită, conservele se umplu cu apă sau suc și se condimentează. De urmărit pe etichetă conservanții și condimentele.
2. Mâncarea procesată este sigilată în conserve.
3. După ce conserva este sigilată, este încălzită rapid la o temperatură precisă pentru o anumită perioadă de timp pentru a ucide bacteriile dăunătoare și a preveni stricarea. După ce s-a încălzit, este răcită rapid.
Acest tip de procesare alimentară permite ca mâncarea să fie stabilă și să poată fi consumată în condiții de siguranță timp de 1-3 ani, chiar și mai mult, în funție de produs. Conservele sunt preparate din fructe, legume, leguminoase, carne, pește și fructe de mare.
Cum afectează conservarea valoarea nutrițională a alimentelor?
Conservele sunt deseori considerate a fi mai puțin hrănitoare decât alimentele proaspete sau congelate, dar cercetările arată că acest lucru nu este întotdeauna adevărat. De fapt, dacă sunt preparate corespunzător, păstrează majoritatea nutrienților unui preparat gătit.
Proteinele, carbohidrații și grăsimile nu sunt afectate de acest proces. Ca atare, studiile arată că alimentele bogate în anumiți nutrienți își mențin nivelul ridicat de nutrienți după ce au fost conservate. Cu toate acestea, deoarece conservele implică de obicei supunerea preaparatului la căldură ridicată, vitaminele solubile în apă, precum vitaminele C și B, pot fi deteriorate. Aceste vitamine sunt sensibile la căldură, astfel încât se pot pierde și în timpul procesării normale, gătitului și metodei de depozitare utilizate la domiciliu.
Conservele pot conține urme de BPA
BPA (bisfenol-A) este un produs chimic care este adesea utilizat în ambalajele alimentare, inclusiv în conserve. Studiile arată că BPA-ul din conserve poate migra de la garnitura conservei în alimentul pe care îl conține. Un studiu care a analizat 78 de conserve, a găsit BPA în peste 90% dintre acestea. Mai mult, cercetările au arătat clar că, consumul frecvent de conserve este o cauză principală a expunerii la BPA.
Dacă încercați să minimizați expunerea celor mici la BPA, folosind des conserve în alimentația lor, acestea nu sunt cea mai bună alegere.
Conservele pot conține bacterii extrem de daunătoare pentru sănătatea copiilor
Deși se poate întâmpla destul de rar, conservele care nu au fost procesate corect pot conține o bacterie periculoasă, cunoscută sub numele de Clostridium botulinum. Consumul de alimente contaminate poate provoca botulism, o boală extrem de gravă. Majoritatea cazurilor de botulism provin din alimente care nu au fost conserve în mod corespunzător acasă. Botulismul din alimentele din conserve comerciale este rar. Este important să nu consumați niciodată conserve care sunt bombate, crăpate sau au scurgeri.
În concluzie, se pot folosi ocazional în alimentația celor mici alimentele conservate cât mai natural, însă pentru a expune cât mai puțin copiii la BPA-ul din conserve, la conservanți, sare adăugată sau zahăr, cât și pentru a evita contaminarea cu Clostridium botulinum, alegeți alimentele proaspete sau congelate.
*sursa foto usplash.com