Alimentatia echilibrata a copilului

Alimentatia copilului trebuie sa fie cat mai variata pentru a ne asigura că nevoile de nutrienți sunt îndeplinite.

OMS recomanda ca “sugarii sa înceapă să primească alimente complementare la vârsta de 6 luni , în plus față de laptele matern , inițial de 2-3 ori pe zi, intre 6-8 luni , crescând până la 3-4 ori pe zi între 9-11 luni și intre 12-24 luni sa primeasca gustări nutritive, oferite de 1-2 ori pe zi , după cum se dorește . ” Sursa WHO

alimente da nu

Proteina animala
Carnea de pui sau vita, peștele, ouale ar trebui să fie consumate de 4-5 ori pe saptamana, sau ori de câte ori este posibil, deoarece acestea sunt surse bogate de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi fier și zinc. Produse lactate sunt surse bogate in vitaminele A si D și de asemenea nu trebuie sa lipseasca din meniu. Dietele care sunt lipsite de proteina animala (carne, pui, pește sau ouă, plus produse lactate), nu pot aduce aportul de nutrienti de care are nevoie copilul la inceputul vietii, decât dacă sunt folosite produse fortificate sau suplimente nutritive.
Este indicat sa se consume cantitati echilibrate de alimente de origine animala cel putin pana la varsta de doi ani.
Sursele de lapte acceptate sunt:
• de vacă – dupa 12 luni
• de capra – dupa 7 luni
• oaie, bivolita – dupa 12 luni
Neaparat laptele trebuie sa fie Ultra High Temperature (UHT), nu condensat, nu crud, nu fermentat.
Dacă laptele și celelalte alimente de origine animala nu sunt consumate în cantități adecvate, atunci ar trebui consumate zilnic cereale și leguminoase la aceeasi masă, pentru a asigura asimilarea proteinelor.

De asemenea, laptele de origine animala poate fi inlocuit cu laptele vegetal, pe masura ce au fost introduse alimentele care stau la baza obtinerii laptelui vegetal (soia, orez, ovaz, migdale, etc.). Puteti gasi pe piata mai multe tipuri de lapte vegetal  îmbogățit cu calciu. Așa că , dacă copilul dumneavoastră are o alergie sau intoleranță la lactate sau pur si simplu alegeti sa inlaturati din alimentatia copilului laptele de origine animala , laptele vegetal fortificat poate fi un substitut eficient . Este , de asemenea, mai mai sarac in calorii  si grasimi decat laptele de vaca , astfel încât acesta poate fi o buna sursa de hidratare pentru copii mici sau mai mari . Alegeti un lapte vegetal organic, fara zahar ( pe lista de ingediente ar trebui sa se afle : ingredintul de baza, apa, ulei si putina sare si in unele cazuri calciu din alge marine).  Mentionez ca cel putin pana la varsta de 12 luni, principala sursa de lapte ar trebuie sa fie laptele matern sau laptele praf.

Dieta zilnica ar trebui să includă alimente bogate in vitamina A (fructe si legume inchise la culoare, morcov, spanac, patrunjel verde, caise, salata verde, fasole verde); vitamina C (citricele, kiwi, pomelo, patrunjel, ananas)
si alimente bogate in vitaminele B, inclusiv riboflavina (de exemplu ficat, ouă, produse lactate, legume cu frunze verzi, soia), vitamina B6 (de exemplu carne de pasăre, pește, banane, legume cu frunze verzi, cartofi și alti tuberculi, arahide), acid folic (de exemplu leguminoase, legume cu frunze verzi, suc de portocale) si obligatoriu fructe, legume proaspete cat si cereal si pseudocereale.

Grasimile
Furnizarea unei diete cu conținut ridicat de grăsimi este foarte importanta in primii doi ani de viata ai copilului. În cazul în care produsele alimentare de origine animală nu sunt consumate în mod regulat, sunt necesare 10-20 g de grăsimi sau uleiuri adăugate, cu excepția cazului in care este dat un aliment bogat în grăsimi. In cazul in care se consuma produse de origine animala cu regularitate, sunt necesare pana la 5g de grasimi suplimentare in alimentatie (ulei masline, unt, smantana).

Alimentele bogate in grasimi sunt importante în alimentația sugarilor și copiilor mici, deoarece acestea oferă acizi grași esențiali, facilitează absorbția vitaminelor liposolubile, dau un plus de enrgie si imbunatatesc activitatile senzoriale. Există o dezbatere cu privire la cantitatea optimă de grăsime în alimentația sugarilor și copiilor mici cu privire la cresterea riscului de obezitatea infantila si a bolilor cardiovasculare viitoare din cauza administrarii grasimilor in exces.

De aceea, in urma studiilor, s-a constatat ca este bine ca dietele sa fie concepute pentru a oferi cel puțin 30% din energie sub forma de grasime. Cand alimente de origine animală care conțin unele grăsimi sunt consumate în mod regulat (de exemplu, în ansamblul său lapte de origine animal, 500 ml/zi), este necesara numai o cantitate mică de grăsimi suplimentare (de până la 5 g / zi). In cazul în care produsele alimentare de origine animală care nu sunt consumate în mod regulat, 10-20 g de grăsimi sau uleiuri suplimentare sunt necesare pe zi, cu excepția cazului în care se consuma alimente vegetale bogate in grasimi, cum ar fi avocado sau paste făcute din arahide, alte nuci sau semințe.

De asemenea, alimentatia sanatoasa si echilibrata ajuta la intarirea sistemului imunitar si este prima bariera impotriva virusilor si altor tipuri de afectiuni. Pentru un sistem imunitar sanatos, copiii trebuie sa primeasca fructe si legume proaspete, bogate in vitamina C, antioxidanti, carotenoizi si acizi grasi (Omega 3, Omega 6).  Diminuati consumul de zahar, deoarece acesta slabeste sistemul imunitar!

alimente-pentru-sistemul-imunitar