Vitaminele și rolul lor

Ce rol au vitaminele și în ce alimente se găsesc

Dacă sunteți ca majoritatea părinților, probabil le-ați spus măcar o dată copiilor voștri: „e important să mâncăm fructe și legume în fiecare zi, sunt pline de vitamine!” Dar ce sunt vitaminele? Cum ne ajută ele pentru a ne dezvolta sănătos și armonios?

Vitaminele și mineralele sunt substanțe care se găsesc în alimentele pe care le consumăm. Corpul nostru are nevoie de ele pentru a funcționa corespunzător, astfel încât să ne dezvoltăm sănătos și armonios. Organismul uman este capabil să obțină vitaminele de care are nevoie din alimentele pe care le consumăm, deoarece acestea conțin vitamine diferite. Important este să consumăm alimente diferite pentru a obține un sortiment de vitamine. Astfel că, atunci când vine vorba despre vitamine, fiecare are un rol special.

Vitamina A

Această vitamină joacă un rol foarte important în buna funcționare a ochilor și vederii. Sprijină de asemenea sănătatea pielii, a unghiilor și a dinților. În plus, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor prin stimularea sistemului imunitar. O cantitate suficientă de vitamina A asigură buna funcționare a întregului organism.

Alimente bogate în vitamina A – ou, pește gras, ficat, legume și fructe portocalii ( mango, portocale, pepene galben, morcovi, cartofi dulci), legume verzi sau cu frunze verzi (broccoli, varza bruxelles, salata , spanac, pătrunjel, sparanghel).

Complexul de vitamine B

Complexul de vitamine B include o serie de opt vitamine, esențiale pentru organism: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Principala sursă de vitamine B sunt alimentele.

Acest grup de vitamine lucrează împreună pentru a ajuta organismul să transforme proteina, carbohidrații și grăsimile în energie. Complexul de vitamine B este necesar pentru ca sistemul nervos și creierul să funcționeze eficient și sunt implicate în menținerea sănătății părului, a pielii, a nervilor, a celulelor sanguine, a sistemului imunitar, a glandelor producătoare de hormoni și a sistemului digestiv. Datorită acestor beneficii pe care le aduc organismului, vitaminele din grupul B sunt o componentă crucială în dieta tuturor copiilor.

Alimente bogate în B-uri

B 1 – (tiamina) – cereale integrale, nuci, semințe, fasole, mazăre, soia, drojdie, porumb, ficat.

B2 – (riboflavina) – ciuperci, spanac, broccoli, varza de bruxelles, drojdie de bere, soia, ouă, nuci, carne de porc.

B 3 – (niacina) – alune, unt de arahide, cartofi, morcovi, vinete, sparanghel, varza creață, zmeura, pepene galben, ton, somon, carne alba, carne de miel, brânza de vaci.

B 5 – (acidul pantotenic) – semințe floarea soarelui, cartof dulce, carnea (porc, vită, curcan), ouă, avocado.

B 6 – (piridoxina) – banane, semintele de floarea soarelui, broccoli, avocado, orez brun, fulgi de ovăz, cereale integrale, carne (porc, curcan, vita), fistic.

B 7 – (biotina) – ficat, lapte, ouă, pește, drojdie, semințe floarea soarelui.

B 9 – ( acidul folic) – spanac, linte, avocado, produse lactate, broccoli, fructe de mare, cartofi, germeni ale diferitelor plante, fasole verde, sfecla rosie, sparanghel, varza, salata verde, galbenus de ou, ficat, mazare, banana.

B 12- ( cobalamina) –  oua, lapte, iaurt, brânza, ton, scoici, carne.

Vitamina C

Vitamina C este necesară pentru creșterea și repararea țesuturilor corpului, reface pielea, tendoanele, ligamentele si vasele de sange.  Această vitamină ajută organismul copilului să reziste în fața infecțiilor. Acest lucru înseamnă că, deși nu puteți evita întotdeauna ca cei mici să se îmbolnăvească, vitamina C face mai rapida recuperarea, fiind un remediu în răceli și infecții, facând simptomele mai blânde.

Alimente bogate în vitamina C – citricele, roșiile și sucul de roșii, ardeiul roșu și verde, kiwi, broccoli, căpșuni, catina, varză de Bruxelles, patrunjel, coacaz negru și cantalup

Vitamina D

Vitamina D ajută oasele să crească, să se dezvolte în mod corespunzător și să rămână puternice. Copiii primesc cea mai mare parte a vitaminei D din lumina soarelui, precum și o cantitate mică din unele alimente. Deficitul mare de vitamina D poate provoca rahitismul, dezvoltare motorie întârziată, slăbiciune musculară, dureri osoase și fracturi.

Alimente bogate în vitamina D – peștele gras, lactate, ouă, ficat, ciuperci, cerealele fortificate.

Vitamina E

Cu toții avem nevoie de vitamina E. Această vitamină este foarte importantă pentru organism, pentru ca ne protejează celulele și țesuturile împotriva deteriorării. Este, de asemenea, importantă pentru sănătatea celulelor roșii din sânge.

Alimente bogate în vitamina E – cerealele integrale (ovăz, grâu), legume verzi și cu frunze verzi, cum este spanacul, broccoli, salata, varza, feniculul, pătrunjelul, varza de Bruxelles, uleiurile vegetale (măsline, floarea soarelui), ouă, nuci, semințe.

Vitamina K

Vitamina K mai este numită și vitamina antihemoragică, datorita proprietatilor ei de coagulare a sangelui. Funcția sa de bază este aceea de a acționa asupra hemoragiilor și sângerărilor.

Alimente bogate în vitamina K – legumele verzi și cu frunze verzi, cum este spanacul, broccoli, salata, varza, feniculul, pătrunjelul, varza de Bruxelles, germenii de grâu, uleiul de rapiţă şi cel de măsline, iaurtul.