5 sfaturi utile pentru începutul diversificării

Hrănirea copilului în primele luni de viață este destul de simplă. Există două variante: laptele matern sau formula de lapte praf. După aproximativ 6 luni,  când ar trebui introdusă hrana solidă, lucrurile încep să pară mai complicate. Mulți părinți înțeleg că începerea diversificării este un pas important pentru modelarea preferințelor alimentare ale copilului și a obiceiurilor alimentare viitoare. Cu toate acestea, cu atât de multă informație pe care o au la îndemână și pe care majoritatea părinților o accesează, sunt tentați să facă unele greșeli nedorite. Vestea bună: aceste greșeli pot fi prevenite.

1. Introducerea hranei complementare prea devreme
Unii părinți consideră că introducerea alimentelor solide îl va ajuta pe cel mic să doarmă mai bine noaptea, sa nu se mai trezeasca pentru lapte. Astfel că suplimenteaza biberonul de seara cu cereale instant. Însă introducerea alimentelor solide prea devreme, poate avea urmatoarele riscuri: pot dezvolta alergii alimentare, eczeme, boala celiacă, infecții gastrointestinale sau creșterea excesivă în greutate.  Pentru că sistemul imunitar și sistemul digestiv nu sunt încă pregătite pentru a prelucra corect alimentele și pentru a se apăra de potențialii alergeni. De asemenea, daca laptele matern este prea devreme înlocuit de alimentele solide, poate scădea lactația și, prin urmare, aportul nutritiv al laptelui. Deci laptele matern nu va mai oferi energia necesară copilului. Sugarii sunt expuși la agenți patogeni microbieni prezenți în produsele alimentare, care pot fi contaminate, crescând astfel riscul de boli diareice și în consecință pot duce la malnutriție. Vârsta de 6 luni a fost stabilită ca fiind optimă pentru a începe diversificarea, în urma unor îndelungate cercetări, făcute pe grupe de populație la nivel mondial, atât pe copii alăptați, cât și pe copii hraniți cu lapte praf. În ambele situații, Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că vârsta de 6 luni este optimă pentru introducerea hranei solide.

2. Introducerea hranei complementare mai târziu
Întarzierea introducerii hranei solide mult după vârsta de 6 luni, poate atrage după sine un set de probleme și este o altă greșeală comună. Cel mic poate deveni selectiv cu mancarea și în foarte multe cazuri va prefera laptele matern sau formula de lapte praf, în locul hranei solide, ceea ce va duce în timp la deficit de nutrienți în alimentația sa. Există, de asemenea, riscul ca întârzierea introducerii alimentelor solide să afecteze creșterea și dezvoltarea copilului. Cel mic nu va mai primi suficientă energie și substanțe nutritive din laptele matern și ar putea apărea deficiențe de micro-nutrienți, în special de fier și zinc. Foarte importantă este si dezvoltarea optimă a abilităților motorii, cum ar fi mestecatul și acceptarea de catre copil a gusturilor si texturilor noi.

3. Prea mult, prea devreme
După 6 luni de hrană lichidă, exclusiv, fie lapte matern, fie formulă de lapte praf, alimentele solide au nevoie de o introducere lentă, graduală, blandă. Dacă vă întrebați cum să introduceți solidele, începeți treptat cu cantități mici de piureuri făcute din unul, două ingrediente, introduse pe rând, pentru a testa reacțiile alergice. Acest lucru îi va oferi celui mic timp să se adapteze acestui mod complet nou de a mânca și de a digera. Pe măsură ce copilul dezvoltă abilități noi și curiozitate crescută pentru alimente, puteți începe să modificați textura, să introduceți condimente sau ierburi aromatice, să jonglați cu combinațiile alimentare dar și cu metoda de preparare. Secretul este sa începeți cu pași mici, cu cantități și texturi adecvate vârstei, astfel încât copilul să se poată adapta.

4. Echilibrul nutritiv al alimentelor
La fel ca adulții, bebelușii au nevoie de o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale pentru a rămâne sănătoși și puternici. Furnizarea unui meniu bogat în nutrienții potriviți fiecărei vârste, este vitală pentru dezvoltarea lor. Fierul, zincul, grăsimile, în special acizii grași omega-3, omega-6 și vitamina D sunt nutrienți importanți pentru o bună dezvoltare. Includeți surse sănătoase de grăsime, cum ar fi avocado, nuci, semințe și ulei de măsline. Asigurați-vă că îi oferiți toate grupele alimentare și nutrienții de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.

5. Prea multe alimente dulci
Deși poate ați crede că puțin zahăr nu a făcut niciun rău nimănui, introducerea unor preparate dulci prea devreme, poate modela preferințele copilului pentru gustul dulce. Nu uitați că zahărul se ascunde în cele mai inofensive preparate, precum sucurile de fructe „sănătoase”, biscuiți sau gustări diverse pentru bebeluși. Citiți mereu eticheta. Dacă nu au testat gustul dulce, provenit din alimente procesate, bebelușii și copiii mici nu știu ca le lipsește. Dacă copilul are deja aceste alimente în meniu, nu este o cauză pierdută, dar este totuși important să reduceți consumul lor pe cât mai mult posibil.Prea mult zahăr în alimentația lor va duce către obiceiuri alimentare nedorite, refuzul preparatelor sănătoase și hrănitoare, obezitate și carii dentare.