Beneficiile condimentelor și plantelor aromatice în alimentația copiilor

 

Plantele aromatice și condimentele ar trebui să facă parte din alimentația unui copil la fel cum fac parte din cea a adulților. Mâncarea pentru bebeluși poate fi uneori fără gust, motiv pentru care, în unele situații bebelușii nu sunt atrași de masa de solide.

Condimentele iuți, precum ardeii iuți, chilli, boia iute, nu sunt potrivite pentru bebeluși dar alte plante aromatice sau condimente sunt excelente, atât din punct de vedere al gustului, cât și din punct de vedere nutritiv. Ele sunt un mod natural de susținere a sistemului imunitar, motiv pentru care ar trebui să se regăsească în meniul celor mici o mare parte dintre condimente și plante aromatice.

Când ar trebui introduse?

Introducerea condimentelor și plantelor aromatice în alimentația unui copil se poate face încă de la începutul diversificării si trebuie făcută lent, introducând un condiment / planta aromatica pe rând, în cantități foarte mici.  Atât pentru a nu schimba complet gustul mâncării, cât și pentru a urmări reacțiile celui mic și pentru a identifica care sunt acele condimente care îi plac mai mult. Puteți începe cu patrunjelul verde, mararul, leușteanul, câte un praf de scorțisoara și treptat, pe măsură ce copilul crește puteți opta pentru tot mai multe condimente.

Folosind plante aromatice și condimente în preparatele copiilor, este posibil să mănânce mai bine mesele solide și pe măsură ce cresc să aleagă mâncarea cu gust „interesant”, sănătos și să nu le fie frică să încerce gusturi noi.

Ați putea chiar amenaja o mica grădina împreuna cu copiii, ca un proiect distractiv și apoi le puteți arăta cum le puteți folosi în preparate. Puteți planta într-un ghiveci busuioc, rozmarin, mentă, asfel veți avea mereu plante aromatice proaspete.

Care sunt cele mai folosite și nutritive condimente și plante aromatice?

Printre preferatele copiilor este busuiocul. Este un membru al familiei mentei și este bogat în antioxidanți, având și proprietăți anti-bacteriene. Este, de asemenea, o sursă bună de vitamine A, C, fier, calciu și potasiu. Îl puteți folosi în prepararea sosului pesto pentru paste.

Pătrunjelul verde este una dintre cele mai des întâlnite plante din bucătăria românească și poate unul dintre cele mai sănătoase alimente din câte există, având un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, calciu și foarte multă vitamina C – mai multă decât lămâia. Pătrunjelul conţine mai mult fier decât spanacul şi mai mult fluor decât multe alte alimente, astfel contribuind la menţinerea unei danturi puternice. Ideal este să îl folosiți crud, în supe, paste, diverse preparate pe bază de legume, în salate sau sandvișuri.

Mărarul, planta care stimulează digestia, conține minerale precum potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier dar și vitamine -A, B și C. Reglează metabolismul și digestia, ajutor de nădejde împotriva balonării. Îl puteți folosi pentru a da aromă diverselor preparate, precum supe, sosuri, salate, borș, pește.

 

Oregano conține o cantitate considerabilă de vitamine și minerale, fiind o sursă excelentă de fier, magneziu, calciu, vitamina C și vitamina A, având proprietăți anti-bacteriene și anti-virale. Se folosește adesea în rețetele de paste sau pizza de casă și se asociază foarte bine și cu legumele coapte, cu carnea la cuptor sau în salate.

Turmericul sau curcuma este cunoscut ca fiind un antibiotic natural. Este un condiment anti-inflamator și anti-alergic, motiv pentru care este excelent pentru copiii cu alergii dar este foarte benefic și în tratarea virozelor sezoniere. Un mix de lapte vegetal cu turmeric și miere va ajuta în eliminarea mucusului și va ameliora congestia toracică, permițând copilului să respire ușor. Se poate folosi în supa-cremă de linte roșie sau la prepararea diferitelor mancăruri, în funcție de preferințele copilului.

Ghimbirul este un anti-vomitiv natural (previne greața și vărsăturile) și este util mai ales în timpul caălătoriilor, pentru copiii care au rău de mașină. Se poate prepara atât ceai cât și limoadă din rădăcina de ghimbir. Are proprietăți anti-virale, anti-bacteriene și anti-fungice, fiind adesea folosit în timpul virozelor. Mineralele prezente semnificativ în ghimbir sunt potasiu, calciu, magneziu, fosfor și fier. De asemenea, conține vitamine precum tiamina, riboflavina, niacina, acidul folic, vitamina A și C.

Scorțișoara ceylon (sau scorțișoara adevărată) este o sursă de antioxidanți puternici dar și un cunoscut anti-inflamator, anti-bacterian și anti-fungic, ajutând în reducerea infecțiilor și în lupta împotriva cariilor dentare. Este bogată în mangan, fier, calciu.  Studiile arată că scorțișoara ceylon este mult mai scăzută în cumarină decât soiul de scorțișoară cassia, fiind mai nutritivă și mai adecvată în alimentația celor mici. Puteți folosi un praf de scorțișoară peste un măr copt sau într-un terci de ovaz cu banană și nuci măcinate.