Când bebelușii încep să consume și hrana solidă, veţi observa că le place să încerce noi gusturi și texturi.
Până la vârsta de 8-9 luni, majoritatea copiilor au dezvoltat abilitățile motorii fine, mișcările mici și precise, simt nevoia de a ridica bucăti mici de alimente și de a se hrăni singuri. S-ar putea să observați că cel mic poate lua bucăți de mâncare (și alte obiecte mici) între degetul arătător și degetul mare și sa le duca spre gura. Poate la început un pic cam stângaci, dar cu practică, curând va evolua într-o abilitate captivantă și eficientă.
Permiteți-i copilului să se hrănească singur cât mai mult posibil și în paralel, îl puteti ajuta în continuare cu lingurița. Încurajati-l sa mananace singur, cu mana, cu tacâmurile, acest lucru ajutându-l să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase și independente. Această etapă oferă copiilor o măsură de control asupra a ceea ce mănâncă și cât de mult mănâncă. Uneori vor mânca mâncarea, uneori nu și asta face parte din procesul de învățare a hranirii independente. Chiar și copiii mici, de 6-7 luni, pot spune când sunt înfometați sau sătui, așa că lăsaţi-i să învețe să recunoască și să răspundă la aceste nevoi firesti, fără a-i forța sa mananace mai mult decât au nevoie.
Micuţul tău poate părea interesat de dovleceii pe care-i faci pentru cină, atâta timp cât gătești acea porție doar puțin mai mult, până ce este suficient de moale, taie-o în bucăți suficient de mici pentru ca, copilul să se descurce. Bucăți de banane coapte, paste bine gătite sau bucăți mici de pui sunt alte alegeri bune.
Înainte de a oferi copilului finger foods, încercați întâi voi sa gustati și testați :
- Se topeste in gura?
- Este suficient de gătita pentru a se mesteca ușor? Legumele și fructele bine gătite se vor mesteca ușor.
- Este natural moale? Mozzarela, banana, avocado sunt suficient de moi pentru a fi mestecate cu ușurința.
- Este gumat și lipicios?
- Este destul de mic sau este prea mare? Alimentele trebuie tăiate în bucăți mici. Dimensiunile variază în funcție de textura alimentelor. O bucată de pui, de exemplu, trebuie să fie mai mică decât o bucată de pepene verde.
Dacă copilului nu ii place un aliment, nu renuntati să i-l oferiţi. Copiilor, în mod natural,le vine dificil să accepte gusturi și texturi noi. De exemplu, unii copii sunt sensibili la textura alimentului și pot respinge alimente grosiere, cum ar fi carnea. Atunci când introduceți carne, este util să începeți cu carne moale, ușor de mestecat, gatita bine, precum pulpa de curcan.
Oferiti-i copilului o varietate de alimente, chiar și unele pe care le-a refuzat poate cu o săptămână înainte. Nu forțați bebelușul să mănânce, dar tineţi cont de faptul că ar trebui să încercați de zece ori minim un aliment până să decideţi că nu îl accepta.
Alimentele care ar trebui evitate :
Hranirea cu finger foods este distractivă și plină de satisfacție pentru copii, dar este important să evitați alimentele care pot provoca sufocarea și cele cu o valoare nutritivă mică.
Alimentele care prezintă riscuri de sufocare includ:
- bucăți de legume sau fructe tari și crude (măr, morcov , etc)
- struguri întregi, fructe de pădure, cireșe sau roșii cherry mici
- stafide și alte fructe uscate
- arahide, nuci și semințe întregi
- paine prajita
- bucăți mari de brânză sau de carne
- bomboane (bomboane tari, boabe de jeleuri, gumă de mestecat)
- popcorn, covrigi, chipsuri de porumb și alte gustări de gen
- bezele
* De asemenea, după vârsta de 10 luni, puteți încerca sa ii oferiti apa din sticle cu pai sau direct dintr-un pahar mic, de plastic