Adesea sunt întrebată dacă un anumit iaurt este bun sau o anumită firmă de cereale. Primesc atât pe grupul de facebook cât și în privat, foarte multe întrebări legate de alimentele pe care mamele le cumpără pentru copiii lor și doresc să știe dacă au făcut sau nu alegerea bună.
De aici a plecat ideea de a face acest articol și de a exemplifica produsele pe care le recomand și ce anume ar trebui să găsim la ingrediente, atunci când alegem un produs.
Iaurt capra – Lapte pasteurizat de capra
Fermenti lactici selectionati
Grasime: min. 3,5%
Nu contine coloranti, conservanti sau lapte praf.
Lapte capra – Lapte de capra integral, pasteurizat cu 3,5-4 % grasime.
Brânza -Branza de casa se prepara din lapte de capra si iaurt sau lamaie. Nu se prepara cu pastile de calciu lactic decat daca exista carente de calciu. Pentru 2 portii de branza : 250 ml lapte capra, 50g iaurt capra.
Mozzarela – preparata din lapte simplu de vaca la care se adauga cheag și culturi lactice; apoi laptele este incalzit la 90 grade C, se raceste si se separa in in bucati. Mozzarella contine aproximativ 20% proteine, aproape nu are grasimi, carbohidrati si sare.
Ricotta– Glucide:4g/100g, Lipide:13g/100g, Proteine:8g/100g. Ingrediente:zer din lapte de vaca, regulator de aciditate: acid citric, acid lactic.
Unt – Unt nesarat cel putin pana la varsta de 2 ani. Eu folosesc cel mai des untul Lurpak, pe care il si recomand, fiind o grasime tartinabila, obtinuta din unt si ulei de rapita. Uleiul de răpită are numeroase efecte benefice asupra organismului, amintim aici doar de proprietățile antioxidante și de regenerare celulară datorate conținutului sau de vitamina E. De asemenea, uleiul de rapita din compozitie, echilibreaza grasimile untului, datorita acizilor grasi esentiali si cantitatea de grasimi saturate este mai scazuta fata de untul clasic.
Ulei – Ulei vegetal, presat la rece de masline extra virgin, floarea soarelui, rapita, in. Mai multe informatii despre fiecare ulei in parte, gasiti intr-un articol mai vechi.
Faina – Faina integrala de grau, de secara, de mei, de orez. Pentru preparate dulci, precum briose si checuri, puteti folosi mix de fainuri (integrala si alba). Eu folosesc exclusiv integrala, Faina dietetica din grau intreg 7 Spice.
Gris – Grisul din grau spelta este o varianta , fiind mult mai nutritiv, cu continut ridicat de proteine, gust aromat, este usor de digerat. Are un continut ridicat de fibre si cantitati mari de vitamine A, E, B1, B2 si PP iar continutul de acizi grasi esentiali si de minerale este mai ridicat decat la alte cereale. Se gaseste in magazinele bio, plafare.
Gris normal, din orice magazin. Cu toate ca este fabricat din grau, grisul nu are valoare nutritiva prea mare deoarece nu contine multe fibre iar vitaminele si mineralele sunt in cantitati foarte mici.
Fulgi ovaz, fulgi hrisca, fulgi grau, fulgi mei – nu ar trebui să aibă alt ingredient în afara fulgilor de cereala : fulgi ovaz, fulgi grau, etc
Muesli – Puteti face muesli in casa, din fulgi de cereale, seminte, nuci, fructe uscate. Daca doriti sa cumparati, alegeti un muesli fara zahar sau fara fructe confiate. Fructele trebuie sa fie deshidratate.
Fructele uscate – stafide, curmale, agrise, smochine, merisoare, fara adaos de zahar si fara sulfiti. Ingrediente : fructul deshidratat ( ex : Stafide aurii deshidratate).
Seminte, nuci, alune – acestea trebuie sa se afle in stare cruda, fara adaos de sare. ex : Ingrediente:
Nuci caju crude.
Ingredientele provin 100% din agricultura biologica.
Mei decorticat – Ingrediente:seminte de mei decorticat.
Amaranth, quinoa – Ingrediente:seminte de quinoa sau amaranth.
Cous- cous sau cuscus -Cus cus cu bob mediu. Atenție! Exista paste care se numesc cuscus și care au ou în compozitie (Paste fainoase cu ouă). Acestea nu sunt cuscus! Sunt paste. Cuscus-ul sunt granule sferice din faina de grau dur, acesta contine multe vitamine, minerale si fibre. Nu trebuie sa aibă alte ingrediente în compozitie.
Orez basmati – Spre deosebire de alte tipuri de orez, orezul basmati este mai sărac în arsenic, îşi dublează cantitatea după fierbere, nu este lipicios şi se digera uşor. Alegeți orice tip de orez basmati, alb de preferat, nu contează marca.
Malai – Eu folosesc Atifco pentru ca mentioneaza pe punga ca este nemodificat genetic. Malai obtinut prin macinarea porumbului. Produs nemodificat genetic.
Paste – orice tip de paste făcute din faina integrala ( de grau, de hrisca, de orez etc). Nu recomand pastele cu ou. Ex ingrediente : Paste din faina integrala din grau dur.
Praf de copt – praf de copt bio, fara fosfati. Eu folosesc praf de copt biovegan dar sunt multe tipuri de praf de copt ok, pe care le puteti folosi.
Suc de rosii – Puteti face in casa, fara conservanti, fara sare, doar fiert si sterilizat. Daca cumparati, gasiti cu siguranta si in magazine, suc sau pasta de rosii la sticla (nu la conserva) 100% din rosii, fara sare si conservanti.
Gem – La fel ca si in cazul sucului de rosii, daca nu il faceti in casa ( va las aici reteta pt gem ce rezista 1 an, fara conservanti), puteti alege Magiunul de Topoloveni. Tot cei de la Sonimpex au si alte sortimente de gem fara zahar, fara aditivi. Cautati la raft produsele lor si veti gasi variante.
Peste – Peste de captura, nu de crescatorie. Eu prefer pestele congelat, Edenia. Evitati pestele capturat în Oceanul Pacific, din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. Ca sa retineti mai ușor ce tip de peste este ok, din zone FAO sigure, orice peste capturat în FAO 60- ( de la fao 1-60 este sigur pentru consum ). Pentru copii, tipurile de peşte recomandat includ somonul, şalăul, sardinele, codul, heringul și păstrăvul (toate de captura).
Ouă – Dacă nu aveți ouă de țara, alegeți ouă bio, din categoria 0 sau 1. Exista si categoria 2 care arata ca ouale sunt de la gaini crescute la sol, dar in hala, iar cele din categoria 3 provin de la gaini crescute in baterii. Ouale albe sunt mai bogate in acizi grasi decat ouale brune. In rest nu este nicio diferenta, pentru ca toate pasarile mananca acelasi furaj.
Cum se testează oul : pus intr-un bol cu apa, daca e proaspat merge la fund, daca e vechi se ridica la suprafata.
Carne pui – Dacă nu aveți sursa sigură de carne bio, crescuta la sol, alegeți fermele bio sau puteți achiziționa și din supermaket coquelet Edenia , Puiul Rustic (Carrefour și Cora ), Puiul Gospodarului ( Mega image- gusturi romanesti, Cora, Carrefour).
Carne vita – Alegeți muschi alb sau pulpa, de la raionul bio sau de la ferme. Carnea de vitel, sa provina de la vitel întarcat, care sa aibă peste 1 an (și se pune în apa clocotita deja, la fiert, pentru a elimina purinele. La fel se procedeaza și cu carnea altor animale tinere.