Numele – grăsime- poate face să sune ca ceva ce nu ar trebui să mănânce copiii. Dar grasimile sunt o parte important ă unei diete sănătoase. Și copii mici, în special, au nevoie de o anumită cantitate de grasime în dieta lor astfel încat creierul și sistemul nervos să se dezvolte corect. De aceea, copiii mici trebuie să consume grăsimi, pe cat se poate nesaturate.
Și ca să avem o idee despre grasimile pe care ar trebui să le introducem mai des în alimentația lor, am facut o clasificare a uleiurilor bune versus uleiuri/grasimi rele.
Cele mai multe grăsimi saturate sunt de origine animală, însa există și de origine vegetală (uleiul de cocos , uleiul de palmier). Grăsimile saturate sunt acele grasimi care se solidifică la temperaturi scazute. Exemple de alimente care conțin o proporție mare de grăsimi saturate dintre produsele de origine animală ar fi: smântână, brânză, unt, lapte integral alte produse lactate, galbenușul de ou și carne grasa. Multe alimente procesate au o cantitate mare de grăsimi saturate, cum ar fi pizza, deserturile, lactatele, cârnații…
Grăsimile nesaturate se impart în doua categorii, în funcție de tipul de molecula de carbon pe care o contin și sunt monosaturate și polinesaturate.
- Grasimile mononesaturate reduc riscul apariției de boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer. Atunci cand sunt consumate cu moderație si folosite pentru a înlocui grăsimile saturate și trans din dietă, grăsimile mononesaturate pot avea un efect benefic pentru sănătate. Ele ajută la scaderea nivelului de colesterol rău (LDL) din organism, în timp ce pot crește nivelul de colesterol bun (HDL) din sange.
- Grasimile polinesaturate se aseamană ca și beneficii cu cele monosaturate, diferența fiind la structura lor chimică. Grăsimile polinesaturate conțin acizi grași omega-3 și omega-6 . Aceștia sunt acizi grași esențiali de care organismul are nevoie pentru functionarea creierului și pentru regenerarea celulara.
Uleiul de cocos
Peste 90% dintre acizii grași sunt grasimi saturate, ceea ce îl face foarte rezistent la căldură, insa îl claseaza ca fiind un tip de ulei nesănătos. Acest ulei este semi-solid la temperatura camerei și poate dura luni și ani de zile, fără a rancezi. Uleiul de cocos are puternice beneficii pentru sanatate, folosit în uz extern (corp, par, măști pentru față).
Cantitatea de acizi grași :
- Saturați 91%.
- Mononesaturați 6%.
- Polinesaturați 3%
Untul
Acesta conține vitaminele A, E și K2. De asemenea, este bogat în acizi grași saturați. Majoritatea tipurilor de unt conțin 100 de calorii la o lingură. O porție are 11 grame de grasimi, și 7 grame din acestea 11 sunt grăsimi saturate – aproximativ o treime din valoarea zilnică recomandată! De asemenea, untul conține 30 de miligrame de colesterol (10% din valoarea de zi cu zi). Trebuie consumat ocazional și cu masura.
Cantitatea de acizi grași:
- Saturați 68%.
- Monosaturați 28%.
- Polinesaturați 4%.
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline este foarte cunoscut pentru efectele sale bune asupra inimii. Acesta poate ridica HDL (colesterolul bun) și reduce cantitatea de colesterol LDL (colesterol rău). Asigurați-vă că alegeți un ulei de măsline de calitate, extra virgin, presat la rece . Acesta are mai mulți nutrienți și antioxidanți decât uleiul de masline rafinat. În plus are un gust mult mai bun. Păstrați uleiul de măsline într-un loc răcoros, uscat, la întuneric, pentru a nu rancezi.
Cantitatea de acizi grași:
- Saturați 14%.
- Monosaturați 75%.
- Polinesaturați 11%.
Uleiul de avocado
Compoziția uleiului de avocado este similară cu cea a uleiului de măsline. Este bogat în acizi grași monosaturați, lucru care îl claseaza printe uleiurile sănătoase.
Cantitatea de acizi grași:
- Saturați 11%.
- Monosaturați 75%.
- Polinesaturați 14%.
Uleiul de floarea soarelui
Uleiul de floarea soarelui este o sursă echilibrată de nutrienți. Acesta conține o importantă cantitate de vitamina E și acizi grasi( Omega-6), care fac ca uleiul să fie benefic atat pentru folosirea internă cat și externă. Este considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Uleiul de floarea soarelui are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea soarelui presat la rece are de asemenea un conţinut mare de lecitină ce ajută la tonifierea sistemului nervos, de vitaminele A, E şi F, acizi graşi polinesaturaţi benefici pentru scăderea colesterolului, precum şi alte substanţe cu efecte antiinfecţioase şi regenerative.
Cantitatea de acizi grași:
- Saturați 13%.
- Monosaturați 38%.
- Polinesaturați 49%.
Uleiul de rapiță
Din uleiul de rapiță, cei mai mulți dintre acizii grași sunt mononesaturați, avand un raport de Omega-6 și Omega-3 de 2: 1, ceea ce îl transformă intr-un ulei extrem de bun pentru sănătate. Consumat în mod regulat, uleiul de rapiţă anihilează trigliceridele în exces, are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge. Datorită conţinutului său de vitamina E, uleiul de rapiţă are proprietăţi antioxidante şi ajută în regenerarea celulară.
Cantitatea de acizi grași:
- Saturați 7%.
- Monosaturați 63%.
- Polinesaturați 30%.
Uleiul din semințe de in
Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre, atat solubile cat și insolubile. Uleiul de in stabilizeaza nivelele glicemice din sange și este un laxativ natural.Uleiul de in este o sursa fabuloasă de acizi grași Omega 3. O singură linguriță de ulei contine 2,5 grame de Omega 3. Conține de asemenea și acizi grași Omega 6. Se păstrează la frigider dupa deschidere și se comercializează și depozitează in recipiente de sticlă, închise la culoare.
Cantitatea de acizi grași:
- Saturați 7,5%.
- Monosaturați 15,5%.
- Polinesaturați 77%.
Uleiul de canepă
Semințele de cânepă sunt bogate în proteine, acizi grași polinesaturați, omega 6, omega 3 si fibre insolubile. Ele sunt o sursă ună de antioxidanți și de vitamina E. Sunt bogate în mineralele, cum ar fi potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu. Bogat în acizi grași esențiali, omega 6 și omega 3, uleiul de cânepă este foarte important în întarirea imunității și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Nicio altă plantă nu este așa o sursă de aminoacizi esențiali și acizi grași intr-o formă așa ușor de digerat, o plantă care satisface perfect nevoile nutriționale.
Cantitatea de acizi grași:
- Saturați 8%.
- Monosaturați 13%.
- Polinesaturați 79%.