Alimentatia copilului in constipatie si diaree

Constipatia apare cand scaunul copilului devine tare si se elimina greu. Cauzele constipatiei pot fi : schimbari ale regimului aliementar (inceperea diversificarii), excesul de lapte de origine animala (in special cel de vaca), nu consuma suficiente lichide, asocierea gresita a alimentelor sau consumul prea mare de carbohidrati, schimbari in rutina zilnica a copilului ( schimbari de domiciliu, intrarea in colectivitate), administrarea unor medicamente care pot avea ca efect secundar constipatia.

Cum putem ajuta copilul sa isi regleze tranzitul?

Trebuie sa ne asiguram ca, copilul bea o cantitate suficienta de apa. Daca problema persista chiar si dupa un consum mare de apa, se pot adauga in mancare (dupa varsta de 6 luni) diverse alimente ce pot ajuta in reglarea tranzitului :

  • uleiurile crude de masline sau in, adaugate in mancare inainte de a o administra
  • fructe crude precum banana coapta bine (cea dulce, cu pete maronii), para, pruna
  • alimente bogate in fibre precum fasolea uscata, lintea, cerealele integrale (tarate de ovaz, paine graham, orezul brun)
  • legume verzi precum broccoli, spanac; si dovlecelul este cunoscut pentru efectul sau laxativ
  • fructele uscate (caise, prune, smochine) dar si semintele (de in in special ), de asemenea pot ajuta in reglarea tranzitului
  • daca nici una dintre variantele de mai sus nu ajuta, se pot incerca si ceaiul de musetel sau sucurile de fructe, facute in casa (mar, para, pruna, portocala – dupa 12 luni)

Diareea este definita ca fiind eliminarea prea rapida a unor scaune de consistenta redusa. De cele mai multe ori insa, boala diareica are o durata scurta si nu prezinta o gravitate mare. Poate fi asociata cu consumul unor alimente contaminate, cu o igiena precara, cu contactarea unui virus. Scaunele pot fi frecvente, de consistenta redusa insa volum mare, dureri si crampe abdominale.

In cazul diareei infectioase pot fi asociate si cu varsaturi sau febra si in aceasta situatie este necesar consultul unui specialist.

In cazul scaunelor moi, apoase, hidratarea este foarte importanta. De aceea se recomanda sarurile de hidratare pana cand scaunul copilului devine normala. Pe langa hidratare, alimentele sunt si ele foarte importante, se ofera alimente usor de digerat precum:

  • orez, paste albe, piure de cartof, de radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac)
  • fructe care ajuta in reglarea scaunelor : marul copt, banana verde (cea mai putin coapta)
  • iaurtul contine probiotice care ajuta in reglarea tranzitului
  • covrigei, sticksuri, paine prajita (dupa varsta de 1 an)
  • se evita alimentele ce contin zahar sau grasimi

Meiul contine foarte multe substante nutritive cu ajutorul carora aparatul digestiv isi poate indeplini functiile in conditii optime. Indigestia cronica, gazele, balonarile, greata, ulceratiile sto­macale si hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei.
Meiul este asadar o cereala foarte versatila, putand fi combinat atat cu fructe, cat si legume, fiind un aliment ce regleaza tranzitul atat in constipatie, cat si in diaree.