-
Începând cu vârsta de 6 luni, bebeluşul ar trebui sa înceapă să primească alimente complementare, în plus față de laptele matern sau formulă, inițial de 2-3 ori pe zi, între 6-8 luni , crescând până la 3-4 ori pe zi , între 9-11 luni. Între 12-24 luni ar trebui să primească gustări nutritive, oferite de 1-2 ori pe zi , după cum se dorește .
-
Nu lăsați copilul nesupravegheat în timpul mesei.
-
De obicei, se recomandă începerea diversificării cu legume. Urmând ca la 7 luni să fie introduse fructele, la mic-dejun.
-
Apa se ofera cu 30 de minute înaintea mesei, nu în timpul mesei sau imediat după masă.
-
Alimentele se prepara termic la începutul diversificării, preferabil la abur, inclusiv fructele (cu excepția avocado și bananei), astfel încât în jurul vârstei de 8 luni să se ofere crude fructele.
-
Preparati mâncare proaspătă copiilor, pentru asimilarea nutrientilor și creșterea armonioasa și sanatoasa și nu alegeți ca varianta pentru mesele celor mici mâncarea la borcan pentru bebelusi , din comert.
-
Spălați-vă întotdeauna pe mâini bine înainte de prepararea hranei și după atingerea carnii crude .
-
Spalaţi întotdeauna înainte de gătire fructele, legumele, carnea sau ouăle.
-
Învățați-vă copiii să se spele pe mâini după atingerea animalelor de companie și după ce merg la toaletă dar și înainte de a mânca.
-
Gătiti bine toate produsele alimentare și răciti-le până ajung la temperatura adecvată înainte de a le administra copilului.
-
Nu salvați și refolositi alimente din care copilul a mâncat jumătate.
-
Evitati ouă crude, înghețată de casă, maioneza de casă sau deserturi care conțin ouă nefierte.
-
Oul se fierbe pana cand gălbenușul şi albuşul sunt ferme.
-
Mierea de albine, de exemplu, ar putea provoca botulismul infantil din cauza imaturității tractului intestinal unui copil. De aceea se recomanda introducerea mierii dupa varsta de 12 luni.
-
Laptele de origine animala, nu ar trebui să fie introdus ca un înlocuitor pentru laptele matern sau formula pana la 12 luni. Această recomandare se datorează faptului că laptele integral de vaca nu poate susține în mod corespunzător un copil în creștere. Pur și simplu nu are toate componentele nutritive necesare pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului. Există, de asemenea, dificultate în digestia proteinelor din lapte de vaca. Iaurtul și brânza sunt cultivate și, prin urmare, tind să fie mai ușor de digerat.
-
Citricele sunt foarte acide și mulți copii cu vârsta mai mică de 12 luni suferă erupții cutanate și dureri de stomac cauzate de aciditate.
-
Crustaceele pot determina alergii severe, pot pune viața în pericol in urma unor reacții alergice violente. Recomandarea este sa se introduca aceste alimente cu moderatie cat mai târziu.
-
Mezelurile sunt total nerecomandate in dieta bebelusului chiar si a copilului, avand in vedere procedeele de preparare si ingredientele folosite.
-
Conservele, cele la cutie si in special pateul, nu sunt recomandate. Motivul este acelasi ca si in cazul mezelurilor.
-
Prajelile nu ar trebui sa se regaseasca nici in dieta adultului, mai ales in cea a copilului. Pot cauza dureri de stomac si problem digestive.
-
Ceaiul conține compuși care pot interfera cu absorbția de fier și astfel nu este recomandat pentru copiii mici. Consumul de suc, chiar și natural, poate reduce apetitul copilului pentru alte produse alimentare și poate provoca scaune moi.
-
Zaharul, sarea nu trebuiesc introduse in alimentatia bebelusului mai devreme de varsta de 12 luni.
-
Hraniti bebelusul doar cu lingurita. Copilul are nevoie sa invete sa manance cu lingurita. Doar apa si laptele praf se dau cu ajutorul biberonului sau canutei cu cioc.
-
Cereale bogate in fier trebuiesc administrate cu regularitate cel putin pana la vârsta de 18 luni. Alegeți cerealele integrale, din plafar, în locul celor instant, la cutie.
-
Oferiti copilui o varietate de alimente, pentru o alimentative echilibrata.