Mulți copii mici se atașează de biberon. Pe lângă asigurarea hranei, biberonul înseamnă și confort și sigurantă. Este important ca părinții să înceapă să îi ajute pe cei mici să renunțe la biberon în jurul vârstei de 10-12 luni și să înceapă să îi ajute să învețe să bea din pahare sau cănuțe cu cioc, speciale pentru vârsta lor. Cu cât se întarzie mai mult această tranziție, cu atât copilul devine mai atașat de biberon și îi este mai greu să renunțe la el. Utilizarea pe termen lung a biberonului, poate duce la apariția cariilor sau poate determina copilul să bea mai mult lapte decât are nevoie. Trecerea de la biberon la cana cu cioc sau pahar poate fi o provocare, dar urmatoarele sfaturi pot face tranziția mai ușoară pentru copii dar și pentru părinți.
Deoarece copilul poate fi foarte atașat de biberon – indiferent de vârsta lui – gândul de a-l scoate brusc, poate fi descurajant. De aceea am adunat câteva sfaturi pentru a vă asigura o tranziție cât mai ușoară posibil, indiferent de obstacolele cu care se poate confrunta copilul dumneavoastră.
Momentul tranziției
Majoritatea medicilor recomandă introducerea unei cești, pahar sau căni cu cioc în jurul vârstei de 10-12 luni . La vârsta de 12 luni, majoritatea copiilor au capacitatea de coordonare necesară pentru a ține chiar și o ceașcă sau un pahar de plastic și pentru a bea din ele.
În loc să scoateți biberoanele simultan, încercați să le eliminați treptat din programul de hrănire. De exemplu, dacă copilul bea de obicei trei biberoane în fiecare zi, începeți prin eliminarea biberonului de dimineață. În loc să îi dați imediat la trezire un biberon de lapte praf, oferiți-i micul dejun și alături de mic dejun, un pahar mic de lapte. În timp ce încercați să eliminați biberonul de dimineață, continuați să oferiți sticlele după-amiaza și seara timp de cel puțin o săptămână. În acest fel, dacă copilul vă cere biberonul, puteți să îl asigurați că îl va primi mai târziu. Săptămâna urmatoare, eliminați un alt biberon și oferiți-i laptele dintr-o cănuță cu cioc sau pahar/ cănuță de plastic. Încercați să faceți acest lucru atunci când copilul stă la masă pe un scaun înalt, chiar în scaunul de masa. Biberonul de seara nu ar trebui scos curand, doar înlocuit cu o cănuță adecvată vârstei, până când copilul va renunța singur. Si acest lucru se întamplă în mod normal în jurul vârstei de 2 ani. Această masa de lapte, de seara, tinde să fie o parte din rutina pentru culcare și este cea care oferă cel mai mult confort copiilor și ideal este ca ei sa fie cei care renunță la ea, singuri, atunci când sunt pregătiți.
Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta în procesul de tranziție:
1. Recipientele rezistente la vărsare (adesea denumite „cani sippy”) pot ajuta copilul să se obișnuiască cu trecerea de le biberon la cana sau pahar. Dentiștii recomandă ca recipientele sa fie cu gura / cioc tare sau cu paie.
2. Când copilul folosește paharul sau cana cu cioc, încurajați-l, lăudați-l. . Dacă bunica se află în preajma, de exemplu, ați putea spune: „Vezi buni? Andrei este un băiat mare, atât de mare că bea lapte dintr-un pahar!”
3. Dacă continuă să vă ceară biberonul, aflați de ce are cu adevărat nevoie sau ce vrea cu adevărat copilul și oferiți-i. Dacă copilul este însetat sau înfometat, asigurați-vă că îi oferiți apă sau hrană. Dacă este confort, oferiți-i îmbrățișări, iar dacă copilul se plictisește, jucați-vă împreună.
4. Pe măsură ce încercați să înlocuiți biberonul cu paharul sau cana cu cioc, nu uitați că starea de sanatate este important să fie una cât mai bună. Să nu fie în timpul unei erupții dentare, să nu fie în timpul unei viroze sau în mijlocul unei schimbări de rutina sau locație (mutare, concediu, intrarea în colectivitate etc). Alegeți un moment în care copilul este liniștit, pentru a nu îi oferi un stres în plus, cu această tranziție.
5. Scoateți biberoanele din câmpul său vizual. Le ascundeți în sertare, cămara, astfel încat să nu le vadă și să le ceară. Alegeți pahare sau cănuțe cu cioc colorate, cu personajele preferate.
Atunci când începeți să oferiți și alimente solide bebelușul și acesta ajunge să mănânce suficient de bine cele trei mese principale, aportul zilnic de formulă de lapte va scădea treptat până la aproximativ 600ml, în jurul varstei de 1 an. Toţi copiii sunt diferiți. Încercați să nu vă faceți griji dacă cel mic nu vrea această cantitate de lapte și poate va cere mai mult sau mai puțin.
După ce copilul va împlini vârsta de un an și va avea 3 mese principale și două gustări, puteți continua cu laptele praf adaptat vâstei copilului până la vârsta de 2 ani (aproximativ 250 ml seara, la culcare), în funcție și de dorința copilului. Sunt copii care renunța greu la laptele praf și continua cu doua mese până aproape de împlinirea vârstei de 2 ani.