Cand ar trebui introdusa sarea in alimentatia copilului?

Sarea și zahărul nu ar trebui adăugate în alimentele primare ale bebelușului. Sucul poate fi adăugat la unele preparate alimentare, iar aportul de sare ar trebui să fie limitat. Legumele, cerealele, lactatele și multe alte alimente au o cantitate suficientă de sodiu în ele, deci nu este recomandată adăugarea de sare suplimentară. Așa cum și fructele proaspete sau uscate au suficiente zaharuri în compoziţie, nemaifiind necesar să adăugam suplimentar zahăr.

Când trebuie introdusă sarea?

În prima parte a vieții bebeluşului și mai exact în perioada 0-2 ani, consumul de sare adăugată este nerecomandat. Majoritatea alimentelor conțin deja o cantitate suficientă de sare (sau sodiu), prin urmare nu este necesar să fie adăugată sare în hrana solidă. O cantitatea ridicată de sare în dieta celui mic poate afecta negativ tensiunea arterială mai târziu. Controlul tensiunii arteriale poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Rinichii bebelușului nu sunt suficient de maturi pentru a gestiona o cantitate mare de sare și o dietă bogată în sodiu poate provoca afecțiuni renale.

Bebelușii și copiii au nevoie doar de o cantitate foarte mică de sare în dieta lor. Cu toate acestea, deoarece sarea este adăugată la o mare parte din alimentele pe care le cumpărăm, cum ar fi pâinea, covrigii, chiar biscuiții, este ușor să atingem cantitatea maximă recomandată, care este de aproximativ 800-1000mg sodiu/zi, ceea ce înseamnă 2g- 2,5g sare/zi.

O mulțime de alimente produse pentru copii pot avea conţinut ridicatde sare, deci este important să verificați informațiile nutriționale înainte de a cumpăra. Conținutul de sare este, de obicei, dat ca cifre pentru sodiu. Ca un ghid, produsele alimentare care conțin mai mult de 0,6 g sodiu per 100 g sunt considerate a fi bogate în sare. Puteți determina cantitatea de sare din alimente prin înmulțirea cantității de sodiu cu 2,5. De exemplu, 1 g de sodiu per 100 g este aceeași cu 2,5 g sare pe 100 g.

Puteți reduce cantitatea de sare pe care o consumă copilul prin evitarea gustărilor sărate, cum ar fi chipsuri și biscuiți săraţi și înlocuirea acestora cu gustări nesărate, preparate în casă, precum brioşe, biscuiţi sau tarte de legume. Încercați opțiuni sănătoase, cum ar fi fructele uscate, batoanele de legume și seminţe și fructele tăiate pentru a menține varietatea în dieta celor mici şi pentru a le oferi alternative sănătoase.


Cu toţii știm că prea multă sare și zahăr afectează starea de sănătate a copiilor și că există o mulțime de alimente despre care nu ne dăm seama că ar conține cantități mari. Indiferent dacă sunt ascunse în spatele unei etichete cu conținut scăzut de grăsimi sau adăugate ca zahăr din fructe, este important să țineți cont de cât de mult mănâncă copiii dumneavoastră.

image1.jpeg