De ce sa excludem zahărul cel putin in primii ani de viata ai copilului

Ar trebui adăugat zahăr în mâncarea bebelușului?
Majoritatea copiilor și adulților ajung să consume mai mult decât cantitatea recomandată de zahăr. Poate că cele mai îngrijorătoare categorii, copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 18 de ani consumă mai mult zahăr decât adulții și chiar și copiii cu vârste între 3 și 8 ani primesc în medie aproximativ 18 lingurițe de zahăr pe zi.

Zahărul și alți îndulcitori artificiali nu ar trebui adăugați în mod inutil în dieta copilului (cum ar fi sucurile, biscuiții la mic dejun sau gustare, iaurturile cu fructe). Zahărul și îndulcitorii (miere, agave, arţar etc) se recomandă să se introducă cât mai târziu după vârsta de un an. Un aport ridicat de zahăr în prima parte a vieții este strâns legat de apariţia cariilor, poate de asemenea influenţa preferinţa pentru dulce în alegerea alimentelor, copiii ajungând să refuze alimentele nutritive, mai puţin dulci. Consumul excesiv și timpuriu de alimente bogate în zahăr și înlocuitori cu indice glicemic ridicat, poate conduce la apariţia prematură a obezităţii, diabetului.

Majoritatea zahărului care ajunge în meniul copiilor, ar trebui să provină din zaharurile naturale din alimente – cum ar fi cele găsite în lapte și fructele – fără a adăuga alti indulcitori. Din acest motiv, recomandările privind zahărul, iau în considerare limita recomandată pentru zaharurile adăugate și nu includ zaharurile care se găsesc în mod natural în alimente. Alimentele care conțin zaharuri naturale, conțin, de obicei și alți nutrienți esențiali, inclusiv fibrele, vitaminele și mineralele, în timp ce multe alimente bogate în zahar adăugat – cum ar fi biscuiții, bomboane, prăjituri, sucuri și înghețată sunt sărace în nutrienți.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor, atât adulţilor, cât și copiilor, să nu consume mai mult de 10% din caloriile zilnice zahăr adăugat. În cazul unui copil de 1-2 ani, care are nevoie de aproximativ 800 de calorii/ zi – 10% din calorii se traduc la 80 de calorii sau nu mai mult de 5 lingurițe de zahăr adăugat zilnic. Cu toate acestea, utilizarea acestei reguli de 10 procente poate reprezenta în continuare prea mult zahăr pentru copii.