Toate alimentele se pot congela, dar nu orice aliment poate fi congelat în stare proaspată. Unele alimente necesită o pregătire prealabilă pentru a se păstra cât mai bine. Asiguraţi-vă că alimentele pe care doriţi să le congelaţi sunt “în cea mai bună formă”, fără semne de alterare. Bacteriile nu se înmulţesc în alimentele congelate, însă dacă un aliment este contaminat cu mucegaiuri sau bacterii, acestea vor deveni active la dezgheţare.
Ce alimente putem congela ?
Alegeţi pentru congelare fructe bine coapte, sănătoase şi proaspat culese. Spălaţi-le sub jet de apă rece, apoi uscaţi-le bine. Fructele întregi (fructe de padure, cireşe) sau tăiate bucăţele (banane, caise, piersici) se asează în rânduri, separate pe o tavă care se introduce în congelator. O dată congelate le puteţi aşeza în pungi de plastic. Deşi această metodă necesită mai mult timp, dă cele mai bune rezultate. Fructele nu se vor lipi între ele, iar la dezgheţare vor fi mai ferme şi mai uşor de manevrat.
Legumele şi zarzavaturile ar trebui iniţial opărite, pentru a-şi păstra mai bine textura, culoarea şi aroma. Acest procedeu constă în introducerea legumelor (şi a unor fructe cum ar fi merele sau perele) în apa fiartă pentru câteva minute. Timpul de blanşizare diferă de la o leguma la alta. De exemplu, pentru mazăre, acesta este de 1 minut, pentru fasole 2 minute, broccoli şi morcovi: 3 minute. Apoi legumele se răcesc, se usucă complet şi se ambalează în pungi de plastic din care se scoate aerul.
Carnea se poate congela crudă sau gătită. Carnea crudă se spală, se porţionează în funcţie de necesităţi şi se ambalează.
Peştele crud se curăţa si se eviscerează înainte de congelare.
Friptura se congelează mai bine în sos, altfel devine uscată.
Cât timp se pot păstra alimentele în congelator?
- fructele si legumele se pot păstra maximum 1an
- carnea crudă până la 9 luni, gătită până la 5 luni
- lactatele până la 3 luni
- pâinea şi produsele de panficaţie până la 3 luni
E bine de stiut:
- în timpul congelării, alimentele işi măresc volumul. Nu umpleţi recipientele şi sertarele până la refuz.
- etichetaţi fiecare pachet şi notaţi cantitatea sau numărul de porţii şi data la care a fost congelat
- pâinea feliată se poate prăji congelată
- decongelarea nu trebuie facută brusc; decongelaţi în frigider sau în apă rece
- NU recongelaţi!
Conservarea laptelui matern
Se poate păstra pentru 6-8 ore la temperatura camerei (maxim 25 grade), în frigider: depozitat pentru 3-5 zile la 4º C ; în congelator: 2 săptămâni în congelatorul dinăuntrul frigiderului; 3 luni în congelator; 6-12 luni la temperaturi foarte joase (-18º C).
Decongelarea este indicat să se facă în frigider, apoi se va scoate afară să fie adus la temperature camerei. Înainte de administrare se încălzeşte la temperatura corpului, într-un vas cu apă, fără a folosi cuptorul cu microunde. Laptele muls nu se administrează cu biberonul. Îl puteți administra cu linguriţa, cu căniţa sau cu seringa.
Sugarii și copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la bacteriile din alimente care pot provoca intoxicații alimentare. Asigurați-vă că bebelușul nu este în pericol din cauza modului în care pregătiți sau serviţi mâncarea.
Depozitarea și încălzirea alimentelor
- Așteptați pană se răceşte mâncarea, în mod ideal, în termen de una până la două ore și depozitati-o în frigider sau congelator. Alimentele depozitate în frigider trebuie să fie consumate în decurs de două zile.
- Alimentele congelate ar trebui să fie dezghețate bine înainte de reîncălzire. Cel mai sigur mod de a face acest lucru este să le decongelaţi în frigider peste noapte.
- Atunci când încălziți alimentele, asigurați-vă că ajung la punctul de fierbere, apoi lăsați-le să se răcească înainte de a le da copilului. Dacă utilizați un cuptor cu microunde, se amestecă întotdeauna mâncarea . Nu reîncalziţi alimente gătite mai mult decât o dată.
- Pentru a răci produsele alimentare repede, puneți-le într-un recipient etanș și țineți-l sub un robinet rece. Se agită din când în când, astfel încât să se răcească uniform.
- Alimente ce trebuiesc consumate imediat după ce au fost gătite şi a căror reîncălzire nu este recomandată : orez, spanac, ouă, ciuperci, carnea de pui, uleiurile vegetale. Aceste alimente, după încălzire, pot deveni extrem de periculoase pentru organism, dar îşi pierd și nutrienţii prin reîncălzire.